Polisen sänker alkoholgräns i trafiken

STOCKHOLM Polisen sänker från mitten av september den tillämpade säkerhetsmarginalen vid alkoholtester i trafiken. Det innebär att fler bilförare i framtiden kommer att åka fast för rattfylleri.

Rattfyllerigränsen ligger idag officiellt vid 0,2 promille alkohol i kroppen. Men tillämpning av säkerhetsmarginal för instrumenten som mäter utandningsluft gör att gränsen i praktiken legat vid omkring 0,34 promille.

Bevisinstrumenten har dock förbättrats och visar alltmer exakta mätetal. Men gamla säkerhetsmarginalen har ändå fortsatt att tillämpas och polisen har låtit misstänkta rattfyllerister gå fria.
– Det har ju varit problem ibland för polisen när man har gjort utandningsprov och bilister har kommit under den straffbara gränsen och inte kan rapporteras, men ändå bevisligen är över 0,2 promille. Ändå kan man inte rapportera dem. Hur ska man då göra med bilkörningen – de ska ju egentligen inte köra bil men kan ändå inte rapporteras, säger Bangt Svensson, trafikansvarig på rikspolisstyrelsen till SR Ekot.

Polisen har därför beslutat att sänka säkerhetsmarginalen till bara 0,23 promille. Den ny gränsen börjar tillämpas från 15 september.
Ifjol rapporterade polisdistrikten sammanlagt cirka 15 000 rattfyllerister. Med den nya lägre säkerhetsmarginalen kommer minst ytterligare ett tusen misstänkta rattfyllerister att rapporteras, enligt polisens beräkningar.

Etiketter:

Annonser