Rattfyllerister blir av med bilnyckeln

STOCKHOLM Polisen i Stockholms län har sedan nyår beslagtagit 60 misstänkta rattfylleristers bilnycklar. Bilförarna kan sedan hämta nyckeln inom ett dygn. Åtgärden är möjlig sedan en förändring av polislagen gjorts.

Det är Radio Stockholm som undersökt effekten av förändringen från årsskiftet av polislagens nya 24:e paragraf. Tidigare kunde inte polisen hindra en berusade eller drogpåverkad person att sätta sig i en bil och köra. Det kan numer polisen och till och med beslagta fordonet.

Sextio bilnycklar har alltså hittills beslagtagits tillfälligt i huvudstadslänet. Mest aktivt har polisen i Västerort utnyttjat den nya regeln, där man vid 25 tillfällen tagit förares bilnycklar.

Lagändringen var efterlängtad och har visat sig vara “ett oväntat effektivt sätt att hindra rattfyllerister och drogpåverkade att köra bil igen“, uppger biträdande stationsbefälet Per Wetterlind för Radio Stockholm.

• Sedan tidigare pågår försök i Stockholm med att polisen direkt vid kontroll av rattfyllerister erbjuder kontakt för samtal och missbruksbehandling. Den s.k. Skellefteåmodellen har visat sig effektiv då förarna är mest mottagliga för att söka hjälp direkt efter att ha ertappats.

Etiketter:

Annonser