9 600 fast i rattfyllerikontroller

STOCKHOLM Drygt 9 600 bilförare påverkade av alkohol eller andra droger stoppades av vid den massiva rattfyllerikontroll som genomfördes i 22 länder i Europa under Luciaveckan. Totalt kontrollerades drygt 700 000 förare.

Av de 716 438 bilförare som kontrollerades perioden 12-18:e december var 9 368 påverkade av alkohol och av de 94 235 bilister som också testades för drograttfylleri var 292 påverkade av narkotika. Antalet genomförda kontroller är betydligt fler än under motsvarande kampanj i fjol, då färre länder deltog och drygt 220 000 kontroller genomfördes och 4001 påverkade förare över gränsvärdena ertappades.

Flest kontroller genomfördes i Spanien, 143 000. I Sverige genomfördes drygt 87 000 kontroller och i Norge 82 000.

Jämfört med förra året sjönk andelen av dem som stoppades som var påverkade av alkohol något, från 1,82 procent i fjol till 1,3 procent i år. Störst andel alkoholpåverkade bilförare upptäcktes i Moldavien, 11 procent. Näst största var andelen i Storbritannien, där fem procent av de kontrollerade bilisterna var påverkade av alkohol.

Resultaten för olika länder är dock inte direkt jämförbara, då bland annat reglerna för alkohol och trafik skiljer sig en del mellan de olika deltagande länderna. Det finns till exempel ingen gemensam gräns ens inom EU för hur alkoholpåverkad en bilförare får vara.

Kampanjen samordnades av Tispol en europeisk trafikpolisorganisation som finansieras av EU och arbetar för att hjälpa EU-kommissionen att nå målet om att halvera antalet trafikdöda fram till år 2010. Över 40000 personer avlider årligen på de europeiska vägarna, rattfylleri misstänks ligga bakom en stor andel.

– Kontrollerna gjordes på morgnar, kvällar och nätter, men påverkade förare ska inte känna att faran är över på ett år, säger i en kommentar Roland Aellen, president för Tispol, som är mycket nöjd med den internationella polisaktionen.

Liknande kampanjer som den som genomfördes i Luciaveckan planeras också till sommaren.

Fotnot: De 22 deltagande länderna var: Belgien, Cypern, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Holland, Italien, Irland, Moldavien, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Schweiz, Tjeckien, Tyskland och Ungern.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser