Forskarkritik mot FHI:s snusrapport

STOCKHOLM Forskarna bakom flera svenska undersökningar om snus kritiserar Statens folkhälsoinstitut, FHI, för den rapport om snus som presenterades i november i fjol. FHI arbete styrs av enskilda tjänstemäns fundamentalistiska inställning till tobaksbruk, enligt det debattartikeln.

Det är i en debattartikel på Dagens Nyheters debattsida Dagens Nyheters debattsida den 12 februari som fem forskare går till angrepp på Statens folkhälsoinstituts rapport Hälsorisker med svenskt snus, som presenterades i november 2005.

”Rapportförfattarna har feltolkat, alternativt missförstått, våra data som sammanstämmigt inte visat någon riskökning för munhålecancer”, skriver de fem. Författarna menar att den kritik som finns i rapporten mot deras undersökningar är felaktig och att utländska studier av annan rökfritobak, där ett samband med cancer har påvisats, inte utsätts för motsvarande kritik.

Forskarna skriver dock i sin debattartikel att de inte hävdar att snus är helt ofarligt ur cancersynpunkt, men att om det finns en ökad cancerrisk för vissa snusare, så är det av mindre betydelse ur folkhälsosynpunkt.

”Våra studier illustrerar på ett övertygande sätt att snus är ett ur cancersynpunkt betydligt mindre riskfyllt sätt att tillfredsställa ett nikotinbegär än rökning”, skriver de fem och anklagar folkhälsoinstitutet för att rapporten kan få en negativ effekt på det övergripande arbetet för att förebygga cancer.

De fem forskarna skriver också att det är ”oacceptabelt att Folkhälsoinstitutets agerande inom tobaksområdet mer verkar styras av enskilda tjänstemäns fundamentalistiska inställning till tobaksbruk än av samhällets behov av adekvat hälsoinformation”.

Fotnot: Debattartikeln har undertecknats av Gunilla Andersson, docent vid Tandläkarhögskolan i Malmö; Kerstin Rosenqvist, odontologie doktor vid Tandläkarhögskolan i Malmö; Lars Erik Rutqvist, professor vid onkologiska kliniken vid Karolinska universitetssjukhuset; Elsy-Britt Schildt, överläkare vid onkologiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Lund och Johan Wennerberg, professor vid öron, näs- och halsklinken vid Universitetssjukhuset i Lund.

Folkhälsoinstitutets rapport finns här: Hälsorisker med svenskt snus

Etiketter:

Annonser