Ingen ökad infarktrisk av snus

SKELLEFTEÅ Snusarna – en allt mer växande grupp – löper inte ökad risk för hjärtinfarkt. Det visar en svensk studie av 525 män i Västerbotten som drabbats av infarkt och jämförts med 1700 friska kontrollpersoner. Det är femte studien som pekar på att det inte finns samband, en annan studie från 1994 visade dock på risk.

Det är i kommande numret av tidskriften Journal of Internal Medicine som den nya svenska snus- och hjärtstudien publiceras. Forskare i Umeå och Skellefteå har jämfört en grupp i Västerbotten som fått hjärtinfarkt med en kontrollgrupp.

Resultatet visade att det inte finns ökad infarktrisk hos de män som snusade men aldrig rökt. Dock fanns en liten ökning hos snusare som tidigare rökt.
– Den mindre ökningen hos snusare som tidigare rökt kan sannolikt förklaras med seneffekter av rökningen, säger till Svenska Dagbladet Patrik Wennberg, läkare och forskare i Skellefteå som lett undersökningen.

Det innebär att tidigare infarktvarningar kan tonas ner. Tidigare har risken drabbas av muncancer också ansetts överdriven och cancervarningen tagits bort på dosan.
Studierna är viktiga eftersom antalet snusare har ökat i landet när den helt klart livsfarliga rökningen minskar. Särskilt sedan rökförbud infördes på serveringsställen har snusförsäljningen tagit ny fart – både bland män och kvinnor.
Omkring 22 procent av svenska män och tre procent av kvinnorna snusar idag.

• Hälsoexperter delas i synen på snus. Några anser att det är ett bra alternativ för den som vill sluta röka, andra varnar för att nikotinsnuset befäster beroende och har andra hälsorisker.

Och någon hälsokost är knappast snus.
Andra studier varnar för högt blodtryck, ökad risk för bukspottskörtelcancer, förtjockad munslemhinna, tandkött och tandhalsar kan skadas och missfärgas. Dessutom påverkar nikotinet i snus även fostret om en gravid kvinna snusar.

Tema: Snus

Ett förrädiskt alternativ till rökning?

Studier visar att snus kan vara ett sätt att sluta röka, men även att flera unga snusare börjar röka. Andelen rökare i Sverige minskar, men snusarna – nära en miljon personer – ökar. Snus innehåller cancerframkallande ämnen, påverkar hälsan negativt och ökar risk för hjärtinfarkt med dödlig utgång. Rön varnar för att snus försämrar mäns potens, försvårar kvinnors möjlighet att få barn och foster till snusare har lägre födelsevikt. EU tillåter inte försäljning av snus i unionen. Men Sverige fick ett undantag inför medlemskapet 1995.

Läs mer

Etiketter:

Annonser