Minskad rökning bedräglig indikator

OSLO Att helt sluta röka är enda sättet att minska risken att dö i förtid. Den slutsatsen dras i en norsk epidemiologisk studie som följt 50 000 personer i två decennier. De som reducerat rökningen rejält levde inte längre än storrökarna.

För de som minst halverade sin tobakskonsumtion hade ändå lika hög dödlighet som de storrökare som fortsatte röka. Däremot noterade forskarna en viss, men inte signifikant, skillnad vad gäller dödlighet i lungcancer.

Studien pekar på det farliga att se rökreduktion som en indikator för framsteg. Men den är godkänd indikator för vissa nikotinersättningsmedel som tuggummin och inhalatorer.

– Risken finns att man för folk bakom ljuset. Både patienter och läkare lurar sig själva om de tror att det har någon egentlig betydelse för hälsan, säger till Läkemedelsvärlden Kjell Bjartveit, läkare och forskare som tillsammans med en kollega gjort studien.

– Det finns inget som visar att minskad rökning, utan sikte på att sluta, ger någon hälsomässig vinst, tillägger han.

Han tror att framhållandet av snus som alternativ till rökning är en orsak till att man godkänt reduktion som indikation.

En orsak till att de som minskade sin rökning inte visade bättre hälsoresultat än storrökarna tror han kan vara att de redan hade mer hälsoproblem än de som fortsatte. En annan anledning kan vara att de underskattade sin konsumtion.

• Lungcancer är inte som många tror den vanligaste dödsorsaken bland rökare, utan hjärt- och kärlsjukdomar.

Etiketter:

Annonser