Snusare blir oftare feta

UPPSALA Män som snusar löper dubbelt så hög risk att bli feta jämfört med helt tobaksfria. Det visar en svensk studie, men forskarna är oklara över sambandet.

Enligt studien, som publiceras i Läkartidningen, relaterades tobaksvanor till kroppsmasseindex (BMI) hos 1 782 svenskar män i åldrarna 40-60 som bodde i nio landsbygdskommuner. De fick även svara på frågor om bl a kost och motion, samt vägdes och mättes.

Resultatet visade att risken för övervikt och fetma är dubbelt så stor för snusande män jämfört med de helt nikotinfria. Även rökare som fimpat hade ökad risk, oavsett om de snusade eller ej, men risken var inte lika hög.

I studien togs hänsyn till männens livsstil – exempelvis ålder, fysisk aktivitet, utbildningsnivå, fettintag och alkoholkonsumtion.
Men studiens tvärsnittkaraktär omöjliggör fastställande av orsakssamband, varför andra typer av studier behövs, skriver de båda läkarna Sara Holmberg och Anders Thelin som forskar vid Uppsala Universitet.

• Idag snusar uppåt en miljon svenskar, ungefär var femte svensk man.
Snusande har ökat i takt med att rökning minskat och framförs av många som mindre hälsoskadligt tobaksanvändande. Men studier har även kunnat koppla snus till ökad risk bland annat för högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar och även cancer i munhålan.

Fotnot: Hela artikeln i Läkartidningen (pdf).

Etiketter:

Annonser