“Snus orsakar visst muncancer“

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Cancervarningen på svenska snusdosor hann knappt tas bort förrän en ny svensk rapport nu menar att det finns klara belägg: Snus ger visst muncancer! Åtta fall av vanesnusare som fått cancer under läppen där prillan legat redovisas på en pågående tobakskonferens i Stockholm.

De drabbade var äldre män som snusat i snitt femtio år innan cancertumörer i munnen utvecklats.
“Att männen fick tumörerna exakt på det ställe i tandköttet där de brukade placera sin prilla talar för ett samband“, säger professor Jan Hirsch, till vardags på folktandvårdens käkkirurgiska klinik vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, till Aftonbladet.
De upptäckta cancerfallen hittades på orter där man letat aktivt, vilket tyder på att fler kan hittas om man bara letar i större områden, menar professor Hirsch.

Omkring 900 000 svenskar snusar idag och snus marknadsförs som bra hjälpmedel för att lyckas sluta röka vilket åsamkar större hälsoskador. Det är dock klarlagt att snus också orsakar problem, exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, frätskador i munhålan och befäster nikotinberoendet.

Men vattendelaren har varit huruvida snus orsakar cancer.
Cancervarningen på snusdosor togs bort nyligen efter uppmaning från EU då sambandet inte vetenskapligt kunde slås fast. Två tidigare stora svenska studier har inte heller lyckats bevisa sambandet mellan snus och cancer i munhålan.

Muncancer är en av de vanligaste cancerformerna i tobakstuggande länder som Indien och Sudan. Men tobaksbolagen menar att det svenska våtsnuset är annorlunda och mindre farligt, om dock ingen hälsokost. Svenskt snus innehåller flera cancerframkallande ämnen, exempelvis nitrosaminer. Livsmedel får maximalt innehålla ett mikrogram nitrosamin, medan snus innehåller hundra gånger högre dos och säljs fritt i varje tobaksbutik, enligt Aftonbladet.

“Jag klarar inte av den här cynismen längre, när man prackar på barn snus som något ofarligt. Förpackar det i fina dosor, portionsförpackningar och light-varianter som lockar“, säger Jan Hirsch till tidningen och vet att han utmanar en mäktig brasch som noga bevakar tobakskonferensen.

För Swedish Match är rapporten smolk i bägaren. Tobaksjätten har sålt all cigarettillverkning och satsar idag främst på snus och cigarrer. Företaget har överklagat EU:s snus-säljförbud i övriga unionsländer, försöker vidga försäljningen till nya regioner såsom Indien och driver processer i både USA och Sverige för att bevaka sin marknadsställning för snus.

Läs mer i Drugnews:
Snus vän eller fiende i kampen mot rökning?
Alla nikotinpreparat kan orsaka spädbarnsdöd
•Reportage: Cancervarning för snus på väg bort

Etiketter:

Annonser