Brittisk öllobby fruktar höjd ölskatt

LONDON På onsdag presenterar Storbritanniens finansminister Gordon Brown statsbudgeten för 2006. I samband med detta kräver öllobby-organisationen Camra fryst, eller sänkt, ölskatt. Det troliga är dock snarare en höjning av alkoholskatten i linje med landets inflation.

En undersökning av ölpriserna på brittiska pubar som Camra (Campaign for Real Ale) genomfört visar att en pint (568 ml) ale (överjäst engelskt öl) kostar i genomsnitt 2.24 pund (cirka 29.90 kronor), en ökning med 9 pence, eller 4.28 procent, jämfört med förra året.

Institutet för alkoholstudier, IAS, ger dock en annorlunda lägesbeskrivning.
Man menar att trots den relativt höga brittiska alkoholskatten, sett ur ett EU-perspektiv, så har realpriset i själva verket minskat. Ölskatten har endast justerats mot inflationen, hänsyn har inte tagits till britternas ökade disponibla inkomst.
I själva verket har alkohol alltså blivit billigare, enligt IAS.

Förra året höjdes skatten på vin, öl och tobak med 2,6 procent medan skatten på sprit, mousserande vin och cider behölls oförändrade i Storbritannien.
– Även den minsta skattehöjning kommer att bränna hål i plånboken hos många pubbesökare, säger Camras vd Mike Benner i en kommentar.

• Fotnot: Jämförelsepriserna beräknade utifrån en växlingskurs där 1 GBP = 13,35 SEK.

Etiketter:

Annonser