Höjd brittisk öl-vin- och tobaksskatt

LONDON I den statsbudget som den brittiska finansministern Gordon Brown lade fram på onsdagen ingick en höjning av skatten på vin, öl och cigaretter. Samtidigt lanserar Labourregeringen åtgärder för att minska tobakssmugglingen.

Vin och ölskatten justeras uppåt i linje med inflationen, vilket innebär att en flaska vin blir 4 pence dyrare (3,2 procent), medan priset för en pint öl ökar med 1 pence (2,7 procent).

Som ett led i att göra alkoholbeskattningen i Storbritannien mer lika mellan olika drycker lämnades dock skatten på sprit, cider och mousserande vin oförändrad för nionde budgeten i rad.

-Detta är en viktig åtgärd för att öka whiskeyindustrins konkurrenskraft. Jag välkomnar detta steg mot en mer rättvis alkoholbeskattning, sade The Scotch Whisky Associations vd Gavin Hewitt i en kommentar till BBC.

Regeringen ålade samtidigt tobakstillverkarna att öka kontrollen av sina distributionskanaler för att minimera risken att tobak hamnar på den svarta marknaden.
Tillverkare ska, så långt det är möjligt, undvika att leverera tobak till marknader där det finns risk att tobaken kommer att föras vidare till smugglare. Tobakstillverkare, som trots varning, inte vidtar åtgärder för att kontrollera sina distributionskanaler riskerar att få böta fem miljoner pund.

Etiketter:

Annonser