Ex-brottare dömd för knarkbrott

GÖTEBORG Hovrätten i Göteborg dömde i tisdags en före detta elitidrottare och hans medhjälpare för grovt narkotikabrott till tio års fängelse. De har ingått i ett kriminellt nätverk som försökt smuggla stora mängder hasch till Norden. De greps i fjol då 687 kilo hasch beslagtogs på två platser i Spanien.

Domen för Västra Sverige fastställer tingsrättens tidigare dom mot de båda. Den ene är 33-årig företagare från Majorna, den andre 39-årige tidigare elitbrottaren Parviz Kianifard, som ingått i ett kriminellt nätverk med anknytning till danska mc-klubben Bandidos, enligt Göteborgs Posten.

Den 25 maj ifjol beslagtogs spansk polis 627 kilo hasch förpackat i 20 kollin gömt under grönsaker på en lastbil. Bilen var på väg norrut när polisen slog till ett par mil från franska gränsen. I garaget där bilen lastats hittades ytterligare 20 kilo av drogen. Enligt uppgift hade narkotikan låg koncentration.

Knarkpartiet var avsett för nordiska missbruksmarknaden. Spanska och danska polisenheter har tillsammans med svenska tullkriminalen kartlagt det kriminella nätverk som förberett smugglingen.

De nu båda dömda göteborgarna har hela tiden nekat till brottsanklagelserna. De hävdar bland annat att det handlat om en tänkt affär med parfymer.

Men både tingsrätt och hovrätt anser bevisningen övertygande. Där ingår avlyssnade telefonsamtal, kontakter, resor och penningtransaktioner. Domstolen finner det klart att de deltagit i finansieringen av transporten, ordnat fingerad mottagaradress i Danmark och haft en betydelsefull roll i vad som utgör omfattande internationell brottslighet.

De både männen döms därför för grovt narkotikabrott. Exbrottaren – som under sin aktiva idrottskarriär tog tre SM-guld och ett silver och tävlade för Sverige i VM 1997 – fälldes även för innehav av dopingpreparat.

I Spanien har flera personer, inklusive lastbilsföraren och hans uppdragsgivare, åtalat, men rättegången har ännu inte hållits.

Etiketter:

Annonser