Ökad taxfreekvot i Norge

OSLO Den norska regeringen föreslår att taxfreekvoterna för vin ökas kraftigt. Idag kan man ta med sig maximalt två liter vin, eller en liter vin och en liter sprit, in i Norge efter en utlandsresa utan att betala norska skatter.

Finansminister Kristin Halvorsen menar att det blir lättare både för vanligt folk och för tullare om reglerna blir enkla att förstå. Med de nya reglerna kan resande ta med sig fyra flaskor vin (tre liter) eller två flaskor vin (1,5 liter) och en liter sprit.

Regeringen har tidigare uppmanats av stortinget att se över kvoterna, eftersom dagens kvoter inte stämmer överens med emballagens storlek. Med de nya reglerna blir det möjligt för en enskild person att ta med sig en treliters vinbox, samtidigt som reglerna är anpassade efter den normala storleken på vinflaskor, 0,75 liter.

Ingen förändring sker när det gäller grundregeln för mängden öl, som är två liter. Men eftersom det är möjligt att ”växla in” vin- och spritransonen i öl, innebär den höjda vinransonen att det blir möjligt att ta med sig fem liter öl skattefritt in i Norge, jämfört med fyra liter idag.

Förslaget ska nu ut på remiss, men regeringen räknar med att förändringen kan träda i kraft så snart som den 1 juli 2006.

Etiketter:

Annonser