EU vill öka vinranson in till unionen

BRYSSEL EU-kommissionen vill att EU-medborgare ska få ta med sig betydligt mindre öl in i EU efter en resa utanför unionen, utan att betala skatt. Däremot vill kommissionen höja nivåerna för vin.

Idag saknas det en särskild gräns för öl. Istället gäller den beloppsgräns som gäller för alla varor 175 euro (1 700 kronor), det vill säga varorna får inte sammanlagt ha kostat mer än 175 euro.

Enligt kommissionens förslag ska det nu införas en särskild gräns för öl på sexton liter öl per resande. Samtidigt föreslår kommissionen att beloppsgränsen för andra varor höjs till 500 euro för flygpassagerare och 220 euro för alla andra resande.

Förslaget om en gräns för öl är ett sätt att komma tillrätta med framför allt Finlands problem med import av öl från bland annat Ryssland, där ölpriserna är betydligt lägre än i Finland. Idag har Finland ett undantag som gör det möjligt att begränsa de mängder öl som får tas in i landet från ett land utanför EU, men det undantaget löper ut i slutet av 2007. Genom det nya förslaget hoppas kommissionen ha funnit en permanent lösning på problemet.

I ett förslag till förändring av resandedirektivet föreslås att också att man ska få ta med sig upp till fyra liter vin in i EU utan att betala ytterligare skatt. I dag ligger gränsen på två liter vin. Utöver detta får man som tidigare också ta med en liter sprit eller två liter mousserande vin.

Med uttrycklig hänvisning till hälsoskydd föreslår EU-kommissionen att medlemsländerna ska kunna införa betydligt lägre gränser än idag för tobak. Ett land ska kunna sätta gränsen så lågt som 40 cigaretter, i dag är gränsen 200 cigaretter. Även här ska det vara möjligt att skilja mellan flygpassagerare och andra, genom att låta dem som flyger ta med sig 200 cigaretter, medan övriga bara får ta med sig 40 cigaretter.

Reglerna gäller i första hand för resor från länder utanför EU, till exempel Ryssland. Men det har också betydelse för införseln av alkohol från bland annat Åland och Kanarieöarna, som inte är en del av EU:s skatteunion.

Kommissionen föreslår också att de begränsningar som idag finns när det gäller parfym, kaffe och te ska avskaffas.

• FOTNOT: EU-kommissionens förslag till direktiv i sin helhet.

Etiketter:

Annonser