”EU-regler förvärrar alkoholskadorna”

LONDON I en ledare i senaste numret av den ansedda medicintidskriften The Lancet kritiseras den alkoholpolitik som förs av EU och EU:s medlemsländer. Regeringarna i EU kritiseras för att smita undan sitt moraliska ansvar att skydda befolkningen.

Bakgrunden är den rapport om alkohol i Europa som tagits fram på uppdrag av EU-kommissionen och som nyligen presenterades. Ledaren refererar rapporten och konstaterar att EU:s satsning på en gemensam marknad innebär att det blir svårt att ta med de specifika problem som alkohol orsakar i beräkningen.

Enligt artikelförfattaren finns det starka bevis för att högre skatter och begränsad tillgänglighet är effektiva medel för att begränsa alkoholens skadeverkningar, precis som restriktioner för handeln med alkohol, till exempel alkoholreklamförbud, begränsningar i öppettiderna och åldersgränser. De metoder som förordas av EU:s politiker, informationskampanjer och alkoholbranschens självsanering, är däremot ett dyrbart slöseri med tid.

Hela artikeln avslutas med en hård vidräkning med beslutsfattarna inom EU-systemet.

”Så länge som förhandlingar om alkoholpolitik domineras av frihandelns och industrins egenintresse, under den personliga valfrihetens falska fana, kommer regeringarna inom EU att fortsätta att smita undan sin moraliska skyldighet att skydda sina medborgare från risken för alkoholskador.”

Fotnot: The Lancets ledare ”Free trade rules exacerbate alcohol-related harm”(pdf).

Etiketter:

Annonser