Tullen beslagtar mer smuggelsprit

MALMÖ Tullens alkoholbeslag har efter skärpta insatser kraftigt ökat under årets första fem månader. Beslagen av sprit ökade 155 procent, öl 71 procent och vin hela 486 procent jämfört med samma period ifjol. Beslagen gäller både illegal privatinförsel och nätbeställd alkohol.

Tullens ökade aktivitet mot alkoholinflödet över gränserna är resultatet av en nytt uppdrag i regleringsbrevet från regeringen. Tullens beslagsstatistik redovisades vid en presskonferens i anslutning till Öresundsbron i onsdags.

De ökade insatserna för att komma åt olaglig införsel av alkohol som utförs mer eller mindre professionellt har gett resultat.

Totalt har beslagen ökat från 16 229 liter sprit januari-maj ifjol till 41 481 liter sprit under samma period i år, vin från 9108 liter till 53 418 liter och öl från 97 699 liter till 167 789 liter i år.

De ökade alkoholbeslagen i resandetrafiken har främst gjorts i Skåne, medan beslag av nätbeställd sprit gjorts på flera platser runt landet. Såsom Sundsvall, Jönköping i Stockholm…
Och de s k ”ölbanditer” som smugglar in uppåt 300 000 liter starköl per dygn kommer från hela landet. Individer som ertappats kommer från Skåne, Dalarna och ända uppifrån Norrbotten, enligt Sven-Peter Ohlsson, tullens biträdande brottsbekämpningschef.

Tullen har inlett ett särskilt kontroll- och underrättelseprojekt för att systematiskt bekämpa införsel av nätbeställd alkohol. Detta i avvaktan på den EG-dom som väntas senare i år om huruvida Sverige gör får förbjuda privatpersoner att distanshandla alkohol från andra EU-länder. Och att sedan den billigare alkoholen transporteras hem av oberoende distributörer.

Uppåt 4000 mottagare av nätbeställd alkohol har hittills fått alkoholen beslagtagen. Många har försökt överklaga beslagen vilket lett tillomfattande administration och utredningar. Hanteringen har även gjort att tullen tvingats hyra stora lagerlokaler där de stora beslagen förvaras i väntan på rättsprocesser.
Allmän åklagare kopplas numer alltid in i dessa ärenden vid förundersökningen, dessutom ofta ekobrottsmyndighet och Skatteverket.

Tullverkets ledning är upprörd över att distributörer medverkar i det som ännu betraktas som brott mot svensk lag. Tullen har bland annat kontaktat den av länstrafikbolag gemensamt drivna bolaget ”Bussgods” som kör ut alkoholen till kunderna.
Att Bussgods – ägt till 47 procent av kommun- och landstingsägd i Västernorrland – kör ut nätbeställd sprit är dubbelmoral, anser tullen.
– I ena stunden arbetar de för att få ned alkoholkonsumtionen. I andra stunden ser de till att underlätta Internethandeln med alkohol, säger Sune Nordström på tullen i Sundsvall till Dagbladet.

Tullen har förutom att öka antalet kontroller vid gränsen med 15 procent till över 600 kontroller under januari till maj, även fortsatt att störa distributörer som Locadi. Tiotusentals liter alkohol har återkommande beslagtagits till transportörens stora förtret som i sin tur stämt staten.

Tullen uppgav vid presskonferensen att satsningen mot alkoholinförseln ska fortsätta. Ett 60-tal nya tulltjänstemän har rekryterats för att sättas in framöver mot all typ av smuggling. Och enligt finansdepartementet – där tullen sorterar under – kan de extraresurser som tullen fått för alkoholbekämpningen komma att permanentas.

Satsningen handlar även om att stoppa vidareförsäljningen av den illegala alkoholen som kommer in i landet. Den når särskilt missbrukare och ungdomar. Fler domar under våren har visat på att langare fått skärpta straff även om mängderna inte ökat.

Privatinförseln av alkohol har efter en topp visat tecken på att börja dala, enligt vissa studier. Däremot ökar nätbeställd alkohol. Hur utvecklingen fortskrider återstår att se i ljuset av tullens skärpta satsning och ökade beslag under våren.

• Frågan om spritskattens nivå kan åter komma att aktualiseras. Hittills har regeringen inte fått med sig vänstern och miljöpartiet för en sänkning med syftet att minska inflödet och stärka Systembolagets roll.
Men kunderna strömmar åter tillbaka till Systemet som ökar sin försäljning igen, även av sprit. Och huruvida resandeinförseln har mättats återstår att se.
Finansminister Pär Nuder som tidigare pläderat för en sänkt spritskatt sade vid besöket i Malmö i onsdags att inget är bestämt.

– Om socialdemokraterna får egen majoritet går vi med stor säkerhet fram med ett sådant förslag. Men det är ingen lätt fråga och jag har respekt för dem med en annan uppfattning, sade han enligt TT.

Fotnot: Tullens rapport (pdf):

Relaterad läsning