Ökar eller minskar alkoholinförseln?

MALMÖ Alkoforskare på Stockholms universitet uppger att alkoholinförseln minskar. Men ny tullstatistik visar på ökade beslag det senaste halvåret – spritbelagen har ökat 20, starköl 25 och vin hela 60 procent.

Perioden 1 augusti till utgången av januari i år tog Skånetullen 12 579 liter starksprit vid 139 beslag, 146 335 liter starköl i 115 beslag, och 19 775 liter vin vid 105 beslag.
– Vi har inte märkt av något lägre alkoholtryck i hamnarna i Skåne. Den saken är klar, säger Karl Gunnheden, chef för tullens gränsskydd i södra landet, till Drugnews.

Och ökningen har skett utan utökad kontroll av alkoholsmuggling, då narkotikabekämpning prioriteras. Däremot noterar tullen att nätbeställd alkohol minskat dramatiskt efter EG-domstolens generaladvokats förslag till utlåtande som stöder svenska statens förbud mot distanshandel.

Den stora ökningen av införsel av vin tror Gunnheden delvis går till restauranger, men även en tendens att ”radhusinförsel” ökat. Med det avses personer som går ihop och hyr skåpbil eller släpvagn och kör ner till Tyskland för att köpa billig alkohol till sig själva, men även för att sälja till grannar.

I debatten om alkoholskatterna så menar dock folkhälsominister Maria Larsson att det inte finns anledning att ändra dem – bland annat eftersom införseln minskar. Hon lutar sig på uppgifter från forskare på Sorad, Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet. Där följer man alkoholutvecklingen bland annat genom månatligen intervjua 1500 svenskar om hur det handlar dryckerna.

Tullens Karl Gunnheden vill egentligen inte kommentera forskarnas siffror, ”som jag inte känner närmare”. Men en förklaring kan vara olika verklighetsbeskrivningarna. Exempelvis att skåpbilsförare och ”entreprenörer” som säljer insmugglad alkohol till arbetsplatser och ungdomar inte finns med i forskarnas enkäter och underlag. Dessutom finns ytterligare ett mörkertal då tullen bara kontrollerar en mycket liten andel av de fordon som passerar gränsen.

På Sorad är man medveten om problemen. Dels att det finns en storskalig och omfattande smuggling. Dessutom att man inte når alla med sina enkäter och att alla inte svarar sanningsenligt.
Men det finns Sorad-beräkningar som visar på en minskad införsel, däremot är det för tidigt att tala om tydlig neråtgående trend.
– Det kan man inte säga på basis av ett års förändringar, utan det får man vänta ett år eller två för att se om det håller i sig, säger alkoholforskaren Mats Ramstedt på Sorad till Ekot.

Etiketter:

Annonser