Nätspriten får stoppas

LUXEMBURG I ett förslag till avgörande skriver EG-domstolens generaladvokat Paolo Mengozzi att det svenska förbudet mot import av alkohol via beställningar på Internet i princip är tillåtet enligt EU:s regler.

Förslaget till beslut rör det så kallade Rosengrenmålet, där några privatpersoner försökte importera vin till Sverige direkt, utan att ens först försöka gå via Systembolaget.

I sitt förslag till avgörande skriver generaladvokaten att förbudet mot direktimport ”har ett nära samband med ett detaljhandelsmonopol för alkohol och dess funktionssätt” och att det i princip är förenligt med EU:s regler.

Detta så länge som Systembolaget tar hem alla drycker som beställs på privatpersoners begäran är förbudet mot privatimport inte diskriminerande mot utländska märken.

Generaladvokaten tar också upp fall där Systembolaget av något skäl inte ser sig kunna importera en produkt för kunds räkning som inte finns i sortimentet. Då är förbudet mot nätimport bara förenligt med artikel 31.1 i EG-rätten om varor från andra medlemsländer inte diskrimineras. Denna tidigare befogenhet att vägra importera har dock aldrig tillämpats och upphävdes ifjol efter ändring i svenska alkohollagen.

Utslaget är en glad nyhet för de som vill ha kvar det svenska alkoholmonopolet.
– Det betyder väl att det svenska Systembolaget och det systemet står sig. Om man inte börjar missköta det kan vi få behålla det. Det är inte hotat längre, säger Ulf Bernitz, professor i Europarätt, till SR Ekot.

Även om yttrandet inte är domstolens slutgiltiga beslut, är det ytterligare ett slag mot näthandeln med alkohol. Den 23 november beslutade domstolen i det s k Joustramålet att den privatperson som importerar alkohol utan att själv ta med sig varorna hem, ska betala hemlandets alkoholskatter.

•Folkhälsolobbare är belåtna med dagens yttrande och ser det som en seger för folkhälsan.
– Jag är jäkligt nöjd. Vi har hela tiden sett en risk i att Internethandeln ska bli en kanal för ungdomar att enkelt få tag på alkohol med dålig ålderskontroll, säger Robert Damberg, ordförande i Ungdomens Nykterhetsförbund, i en kommentar.
Han hoppas nu bara att EG-domstolen går på generaladvokatens linje när slutliga beslutet fattas i början av nästa år. Och han tycker att detta bekräftar en trend med en allt mer restriktiv syn på alkohol inom EU.

• Besviken är dock Claes Rosengren som överklagat att svensk tull beslagtog hans och några andra privatpersoners nätbeställda drycker. Han anser att det för försvarare av frihandel och integration av marknaden är en bakstöt från politiker, tjänstemän och andra med mer nationella motiv.

Och han tänker inte börja handla sin alkohol på Systemet i framtiden.
– Jag kommer för min personliga vinförsörjning att göra som alla andra. Vi åker en runda i Europa och plockar hem det vi vill ha, säger Rosengren till SR Ekot.

•Fotnot: Generaladvokat P Mengozzis förslag till avgörande mål C-170/04 Rosengren m.fl.

Etiketter:

Annonser