Nya rön kan stoppa återfall

WASHINGTON Stress ökar risk för återfall i alkoholism. Nu håller svenska och amerikanska forskare på att försöka blockera en receptor i hjärnan för att hindra stressutlöst alkoholsug. Efter lyckade tester på råttor väntar nu försök på människor.

– Det här är ett stort genombrott och det mest spännande jag varit med om under min forskarkarriär, säger Markus Heilig, klinisk svensk forskningschef vid det statliga amerikanska National Institute on alcohol abuse and alcoholism i Washington, till Dagens Nyheter.

Den lyckade studien publiceras i tisdagens nummer av vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS. Den bygger på att blockera en mottagare i hjärnan (CRH-R1) som frisätter ett hormon som sköter hjärnans stresshantering. Då stress är en av de vanligast anledningarna till att nyktra alkoholister återfaller i missbruk så skulle en blockering av receptorn kunna förhindra det. Detta har visats på råttor som efter att tidigare varit benägna på alkohol vid stress lyckats bryta detta beteende.

Sambandet mellan CRH-R1-mottagare och alkoholberoende har tidigare visats, och råttor som får alkohol under längre tid ökar mängden av denna receptor.
Detta förhållande och att receptorns ökade aktivitet kan ärvas kan möjligen även förklara varför personer är olika känsliga för alkoholberoende, rapporterar DN.

Forskarna i USA har idag två olika ämnen som kan blockera receptorn och är nu beredda att inleda försök på människor. Men det kommer att dröja minst 5-6 år innan man kan börja använda den nya upptäckten i behandling.

• Fotnot: läs mer om nya rönen på PNAS hemsida.

Etiketter:

Annonser