Ny medicin minskar alkoholsuget

BOSTON Ett nytt piller som både minskar suget efter alkohol och gör stressade och ängsliga patienterna gladare håller på att tas fram av svenska och amerikanska forskare.


– Det här är ofta personer som tar till alkohol för att de är blyga, lite glädjelösa och stresskänsliga. Vi har försökt hitta biologin bakom det här suget, säger Markus Heilig (bild), forskare knuten till både Karolinska Institutet och USA:s nationella institut för alkoholforskning, till Dagens Nyheter.

Forskargruppen har i försök på möss upptäckt att de som saknar signalämnet P drack mindre alkohol än övriga. Ett läkemedel togs sedan fram som stänger av denna substans i hjärnan och testades på 50 människor. Hälften fick pillret, hälften en placebo.

De utsattes för stressituationer och fick lukta på sin favoritsprit medan deras hjärnaktiviteter studerades och avbildades. De som fått läkemedlet kände mindre alkoholsug, mer välbefinnande och positiva känslor. Detta enligt studien som publiceras på tidskriften Science hemsida.

Både amerikanska läkemedelsföretagen Eli Lilly och Merck håller på med liknande försök. Nu planeras större studier i öppenvården med alkoholberoende patienter. Fungerar dessa skulle medicinen kunna finnas på marknaden om bara några år.

Etiketter:

Annonser