Regeringen öppnar för dubblad vinkvot

STOCKHOLM Nya borgerliga regeringen är beredd att stödja förslag om att svenskar får ta med sig mer alkohol från länder utanför EU i framtiden. Även höjda minimiskatter inom unionen diskuteras vid stundande finansministermöte.

EU:s finansministrar träffas i början av november då bland annat alkoholregler ska diskuteras. Finansminister Anders Borg (m) är beredd att stödja ett förslag om nya införselregler av alkohol från länder utanför EU. En fördubbling från 2 till 4 liter vid varje inresa och dessutom en maxgräns på 16 liter öl. idag finns ingen maxgräns för öl.

För Borg blir det en balans mellan för och nackdelar, sade han vid EU-nämndens möte idag. Restriktiv alkoholpolitik går inte hand i hand med att höja resenärers vininförsel.
– Det är naturligtvis saker som vi inte ser som några fördelar, men man måste bedöma helheten, till exempel att det blir en kvotgräns på öl, sade Anders Borg rapporterar TT.

Finansminister kommer även att stödja förslag om cirka 31 procent höjning av minimiskatterna på öl och sprit som föreslagits av EU-kommissionen. Skatterna har inte höjts sedan 1991. Däremot finns det inte politiskt underlag att införa minimiskatt på vin som alltså idag i några EU-länder är noll.

För svensk del innebär ett slutgiltigt beslut under finska EU-ordförandeskapet i höst inga praktiska förändringar då alkoholskatterna här är betydligt högre. Och det kommer även fortsättningsvis vara stora skatteskillnader inom unionen på alkoholdrycker vilket knappast kommer att bromsa privatinförseln till Sverige.

Etiketter:

Annonser