Minister undvek alkoholskatte-fråga

HELSINGBORG ”Alkohol kan förgylla en fest, men även förstöra ett liv”, sade folkhälsominister Maria Larsson (kd) i sitt anförandet på alkoholkonferensen i Helsingborg. Regeringen vill minska alkoholkonsumtionen, verka på EU-nivå, hjälpa barn till missbrukare och stödja lokalt förebyggande arbete. Men alkoholskatter och införselkvoter undvek hon.

Först vid ett panelsamtal efteråt så sade hon att en sänkning inte var aktuell och inte fanns med i budgetpropositionen och regeringsförklaringen. Borgerlig oenighet om alkoholskatterna och kristdemokraternas tidigare förslag om att ensidigt sänka de höga införselkvoterna inom EU ville hon inte tala om.
– Vi går inte ut med ultimativa krav, utan diskuterar bakom stängda dörrar, sade hon.

I sitt tal i torsdags – ett av hennes första i större sammanhang om regeringens alkohollinje – slog hon fast målet om sänkt totalkonsumtion för att bättra folkhälsan, men angav få konkreta vägar dit. Illegal alkoholhantering vill hon bekämpa med skärpta straff och mer resurser till polis och tull.
På konferensen som samlat många experter, beslutsfattare och engagerade inom alkoholhantering så saknade hon några ”huvudpersoner” i debatten.
– Det är de ungdomar som köper smuggelsprit eller hembränt, de vuxna som driver omfattande kommers på illegalt införd alkohol och de transportbolag som systematiskt distribuerar smuggelspriten, sade hon.

Hon är nöjd med EU-kommissionens förslag till gemensam alkoholstrategi för hur skador ska minska. Och håller inte med kritiker som anser den tandlös sedan alkoholindustrin hårt lobbat. Hon poängterade att strategin understryker folkhälsoaspekter med alkohol som tidigare i unionen mest setts som livsmedels- och handelsfråga.
Alkoholstrategin ska nu läggas fram för EU:s hälsoministrar som möts 30 november i Bryssel. Där vill hon gå vidare och ytterligare lyfta alkoholfrågan.
– Förhoppningsvis kommer slutsatser att antas som kan lägga grund för det fortsatta arbetet mot en mer balanserad och restriktiv alkoholpolitik inom EU, sade hon i talet.

För hemmaplan understryker hon samverkan som nyckelord – mellan föräldrar, skola, socialtjänst och polis. Något som gett resultat på flera håll där ungas berusningsdrickande och droganvändning minskat. Regeringen vill prioritera lokal prevention – särskilt bland unga och utöka samarbete med frivilligorganisationer.
Maria Larsson anser att det är oacceptabelt att fyra av tio kommuner idag saknar stödgrupper för barn till missbrukare, enligt en undersökning som IOGT-NTO:s juniorförbund gjort. Förra regeringen hade avsatt 100 miljoner kronor för att förbättra stödet för 2006 och 2007. men dessa pengar räcker troligen inte utan behovet måste mer kartläggas, kommenterade Maria Larsson senare på dagen till SVT:s Lilla Aktuellt.

Folkhälsoinstitutets generaldirektör Gunnar Ågren hade på konferensen strax före ministerns tal konstaterat att svenskarna ökat alkoholkonsumtionen 60 procent sedan EU-inträdet och att alkoholskador följt efter. Men att dödligheten ändå ligger lägre än på 1970-talet och betydligt lägre än i Finland och Danmark.
Svensk alkoholpolitik har visat sig oväntat robust, enligt en ny studie som institutet presenterar i december. Det ökade drickandet märks i statistik över mer sjukdomar, våld och olyckor, men enligt Ågren hade man befarat en än värre utveckling.

Etiketter:

Annonser