EG-domstolen stoppar näthandel med alkohol

LUXEMBURG EG-domstolen är tydlig i sin dom. Den som köper alkohol via nätet måste vara beredd att betala alkoholskatten i det land dit varorna transporteras. Därmed är de ekonomiska skälen för att köpa alkohol över Internet borta.

Ursprunget till EG-domstolens dom är en vinklubb i Holland som köpte vin från Frankrike till sina medlemmar. Ingen av medlemmarna köpte mer än den nivå som EU ställt upp för vad som kan vara en rimlig för privat konsumtion, 90 liter.

Den holländska regeringen krävde att köparna också skulle betala holländsk alkoholskatt för vinet, men vinklubbens medlemmar nekade, med hänvisning till EG-rätten.

EG-domstolen ger den holländska regeringen rätt. Den som vill utnyttja rätten att föra in alkohol från ett annat EU-land, utan att betala hemlandets punktskatter, måste själv resa med varorna. Det räcker inte att göra sitt inköp över Internet och låta ett transportföretag köra hem varorna till det egna landet.

Domen innebär att det nu finns en klar rättslig grund för svenska myndigheter att ingripa mot näthandeln med alkohol. Domen handlar dock bara om att de personer som köper alkohol över Internet eller via postorder måste betala svensk alkoholskatt. Om det svenska förbudet mot att överhuvudtaget köpa alkohol via Internet är förenligt med EG-rätten kommer att prövas senare.

Fotnot: Hela domen på svenska finns här: C-5/05

Etiketter:

Annonser