Nya regler för punktskatt av alkohol och tobak

STOCKHOLM/BRYSSEL Nya regler för beskattning av alkohol, tobak och energiprodukter föreslås av regeringen när varorna fraktas inom EU. Det är en följd av tidigare antaget punktskattedirektiv för att underlätta kontroll och motverka skattebedrägerier.

I direktivet enades medlemsstaterna om att ta fram ett gemensamt datoriserat system för dokumenthantering och kontroll.

Detta främst för kontroll av varor som flyttas inom unionen av kommersiella aktörer. Men det ska även vara möjligt att beskatta privatpersoner som tar emot varor vid distanshandel om säljaren inte ställt säkerhet för svensk punktskatt. Och det ska även bli möjligt att beskatta den som har varor i landet även om det inte framgår hur de kommit hit.

Förslaget ska nu till lagrådet för vidare bedömning. De nya reglerna som är en anpassning till EU-lagar föreslås träda i kraft från årsskiftet och börja tillämpas från 1 april 2010.

• Näthandel med alkohol och tobak omfattas inte av den “införselkvot“ som gäller när privatpersoner själva får medföra vid resa från annat EU-land. Mål i EU-domstolen om distansförsäljning har slagit fast att alkoholskatt ska betalas i det land där varan ska konsumeras.

Etiketter:

Annonser