Schyman vill väcka alkoholdebatt

STOCKHOLM ”Supandet höll på att kosta mig livet! Jag vill nu avmoralisera alkoholfrågan och istället politisera den”. Det berättar Gudrun Schyman som i vår ska resa landet runt på en föreläsningsturné i ett samarbete med IOGT-NTO.

Hon rivstartar i Svenstavik den 19 februari och ska sedan besöka över 20 orter fram till försommaren för att diskutera alkoholpolitik med kommunfolk och lokala eldsjälar.
– Alkoholfrågan förtjänar mer uppmärksamhet. Vilken alkoholpolitik vi har och vilka perspektiv vi utgår från påverkar problemens omfattning – och går att påverka! Jag vill lyssna, diskutera och medvetandegöra – inte moralisera, sade hon till Drugnews i samband med en presskonferens i Stockholm.

FI-ledaren tar med sig sina egna erfarenheter i bagaget ut på turnén, berättade hon. Uppväxten med en alkoholiserad pappa, sitt eget drickande som under uppmärksammade former gick över styr, och sina år som socialarbetare före uppdragen i rikspolitiken för först vänsterpartiet och numer Feministisk initiativ.

Hon tycker att kommunansvariga måste våga använda sin makt. Att begränsa krogars öppettider, öka tillsynen, stötta prevention i skolan och stödja barn i missbrukarfamiljer.
– Barnen kan behöva träffas i särskilda grupper och tala öppet om sin situation, ungefär på liknande sätt jag själv fått hjälp i nakna gruppsamtal hos Anonyma alkoholister, sade hon.

Hon vill gärna också uppmärksamma ungdomars och kvinnors situation i förhållande till alkoholen. Hur unga dricker sig fulla för att våga leva upp till stereotypa könsroller. Och hur dubbelarbetande kvinnor tar till alkohol för att försöka koppla av och trösta sig för att lätta på trycket.
– Egentligen är det inte en kvinnofråga utan en samhällsfråga – lika lön, rätt och ansvar både på jobbet och hemma. Det är någonting männen måste ställa upp på. Visst har jag en feministisk utgångspunkt som jag tar med mig ut på resan i landet, sade hon.

Tanken är att Schymans turné ska lyfta alkoholpolitiken på lokal nivå. Runt landet arrangerar lokala ordensföreningar och studieförbundet NBV mötena, dels på dagtid med kommunernas ansvariga för drogfrågorna, dels på kvällstid för allmänhet och folkrörelseaktiva.
– Det finns en poäng för mig att samarbeta med IOGT-NTO som för över 100 år sedan tog upp kampen mot alkoholen och de ekonomiska intressen som vill öka konsumtionen, menar Schyman.

• Från IOGT-NTO:s sida hoppas man på att turnén kan ge en ”vitamininjektion” i opinionsbildningen lokalt, stärka kommunalt alkoholarbete och lyfta debatten för att barn till missbrukare, offer för alkoholrelaterat våld och rattfyllerioffer inte ska glömmas.

• Fotnot: Länk till Gudrun Schymans turnélista om alkoholpolitik under våren.

Etiketter:

Annonser