Schyman turnerar med IOGT

STOCKHOLM Gudrun Schyman ska under våren turnera runt landet med nykterhetsrörelsen IOGT-NTO för att snacka drogpolitik med kommunfolk och lokala eldsjälar. ”Vi hoppas det kan bli en vitamininjektion för det lokala alkohol- och narkotikapolitiska arbetet”, säger Sofia Modigh, IOGT-NTO, till Drugnews.

Förra vänsterledaren och nu talesperson för Feministiskt initiativ har alltså nya uppdrag på gång. På torsdag ska nykterhetsbasen och Gudrun Schyman presentera vårens samarbete på en presskonferens.

Schyman ska besöka minst 25 orter och på möten tala drogfrågor med beslutsfattare, drogsamordnare, socialarbetare, tillsynsfolk och handläggare, men även personer i exempelvis frivilligorganisationer, studieförbund och kyrkor.

Gudrun Schyman har själv bakgrund som socialarbetare, är därtill politisk veteran och nykter alkoholist.
– Det är erfarenheter som hon själv brukar lyfta fram som tillgång, och passar väl in för vårens samarbete, säger Sofia Modigh som är ansvarig för rörelsens drogpolitiska arbete.

För IOGT-NTO är arbetet med alkoholfrågor i kommunerna lika viktigt som på EU-nivå. Kommunerna ansvarar för alkohol- och drogprogram, prevention, serveringstillstånd och tillsyn av krogar, och dessutom vårdplaceringar med mera. Dessa lokala frågor vill IOGT-NTO lyfta upp och stödja arbetet kring.

Nykterhetsrörelsen har under senare år fått tusentals nya medlemmar i takt med att alkoholproblem blivit större och blivit landets snabbast växande folkrörelse. IOGT-NTO har nu över 46 000 medlemmar.
– Som en positiv bieffekt kan förhoppningsvis vårens kampanj också inspirera våra nya medlemmar som givetvis är välkomna till mötena med Gudrun Schyman, säger Sofia Modigh.

• Schyman har i flera debatter pekat på att kvinnors dubbla roller i arbetsliv och familj kan leda till stress och risk för missbruk.

Etiketter:

Annonser