EU-parlamentets förbud gick upp i rök

BRYSSEL Det från årsskiftet nya rökförbudet i EU-parlamentets lokaler gick inte att upprätthålla. Det smygröks och kringgås. Nu har ledamöterna beslutat att häva förbudet och inrätta dyra, ventilerade rökrum istället.

– Som politisk signal är det en katastrof, kommenterar för Tobaksfakta Gérard Onesta, fransk ledamot från De gröna.
Han var den enda av de 15 i en styrgrupp som röstade emot i måndags när beslutet att rucka på totalförbud mot rökning i parlamentets lokaler upphävdes.

När rökande parlamentariker inte gick ut ur byggnaden när de skulle blossa, så började även anställda, journalister, lobbyister och andra göra likadant.
– Parlamentet är stort nog för att rymma både rökare och icke-rökare. Gränsen mellan diskriminering av rökare och skydd av icke-rökare är hårfin, säger Marek Siwiec, en polsk socialdemokratisk ledamot som är med i styrgruppen.

Nu ska ett tidigare rökrum nära ett café i parlamentet i Bryssel utrustas med ventilation och även i lokalerna i Strasbourg och Luxemburg ska ordnas för rökarnas behov. Hur det blir i EU-parlamentets representationslokaler runt Europa är inte bestämt.
Anställda som passade på att sluta röka eller minska efter nyår är nu besvikna. Även deras fackföreningar är kritiska till att inte blivit tillfrågade om förändringarna.

EU har i flera år drivit anti-tobakskampanjer och tagit fram rekommendationer mot rökning. I allt fler länder i unionen har rökförbud införts i officiella byggnader och på allmänna platser. Och EU-kommissionen har lyckats hålla sina lokaler rökfria sedan i maj 2004.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser