Brott mot tobaksdirektivet till EU-domstolen

BRYSSEL EU-kommissionen anmäler Italien till EU-domstolen för att landet inte har tillräckligt stränga regler mot tobaksreklam och tobakssponsring. Tjeckien, Ungern och Spanien riskerar att gå samma väg om de inte skärper sig. Det meddelade EU:s hälsokommissionär Markos Kyprianou i torsdags.

Sedan 31 juli 2005 ska det direktiv som är gemensamt för hela EU och som förbjuder tobaksreklam i bland annat tidningar och tv och förbjuder tobakssponsring av evenemang som kan nå över gränserna vara infört i alla EU:s medlemsländer.

De fyra länderna har dock inte fullt ut införlivat direktivet och EU-kommissionen drar nu Italien inför EU-domstolen och sänder ”varningsbrev” till de övriga tre länderna. De har nu två månader på sig att rätt sig efter EU-kommissionens varningar, annars riskerar de också att hamna inför domstolen.

– Det här visar att EU-kommissionen har en nolltolerans för tobakssponsring, vare sig det är för Formula 1 eller för andra evenemang, säger EU-kommissionären Markos Kyprianou i ett pressmeddelande.

Den lag som förbjuder tobakssponsring i Italien gäller inte evenemang som endast sker på italienskt territorium, men EU-kommissionen påpekar att sådana evenemang kan nå över gränserna, till exempel genom tv-sändningar till andra länder. Den italienska regeringen har inte svarat på kommissionens tidigare påpekanden och EU-kommissionen har därför låta processen gå vidare till EU-domstolen.

När det gäller Tjeckien så finns det där en övergångsperiod som gör undantag för kontrakt som slöts innan lagen trädde i kraft. Den perioden sträcker sig längre än till den 31 juli 2005, då direktivet skulle vara fullt genomfört i medlemsländerna.

I Ungern finns ett undantag för evenemang som anses vara särskilt viktiga för den ungerska ekonomin och i Spanien finns ett treårigt undantag för sponsring av idrottsevenemang.

EU-kommissionen har tidigare stämt Tyskland inför EU-domstolen för att landet inte infört EU-reglerna om förbud mot tobaksreklam och tobakssponsring fullt ut.

Etiketter:

Annonser