Luxemburg skärper tobakslag efter EU-hot

LUXEMBURG Efter hot om att dras inför EG-domstolen valde Luxemburgs parlament i torsdags att följa EU:s direktiv mot tobaksreklam. En skärpt tobakslag kommer även att förbjuda rökning på serveringar och andra offentliga lokaler.

Lagändringarna som parlamentet röstade igenom kommer att träda i kraft inom kort när landets regering publicerar dem i en offentliga publikation, le Mémorial, rapporterar Tobaksfakta.

Luxemburg kommer därmed att med drygt ett års försening att följa EU:s direktiv mot reklam och sponsring för tobaksprodukter som unionens länder nationellt skulle infört senast 31 juli ifjol.

Men Luxemburg och Tyskland drog ut på de nödvändiga besluten och hotades därför slutligen med domstol av EU-kommissionen. För Tysklands del som velat upphäva delar av direktivet, men kravet har avvisats i EG-domstolen, återstår en del nödvändiga beslut.
I våras fick även fyra andra länder – Italien, Spanien, Tjeckien och Ungern – varningsbrev från EU-kommissionen för att inte fullt ut genomfört direktivet att förbjuda tobaksreklam.

• Förutom reklam/sponsringsbegränsningar passar även Luxemburg på att skärpa andra delar i tobakslagen. Bland annat rejäla begränsningar av rökning på krogar, kaféer och andra uteställen. Särskilda rökrum kan tillåtas om nödvändiga tillstånd i varje enskilt fall beviljas. Men där gäller 16 år som åldersgräns.
Och i alla matserveringar ska ha helt rökfria vid lunchtid klockan 12-14 och mellan 19-21.

Sjukhus i Luxemburg kan få ha rökrum för inlagda röksugna patienter, men i nära väntrum, mottagningar och operationsrum.
Rökförbud införs i skolor (och på skolgårdar), butiksgallerior och i sportarenor med tak. Rökning på diskotek tillåts om ingen under 16 år släpps in.

Etiketter:

Annonser