EU-förbud mot tobaksreklam

BRYSSEL I dag, den 31 juli, träder EU:s nya förbud mot tobaksreklam i kraft. Förbudet gäller reklam i tidningar och andra tryckta medier, i radio och på Internet. Sedan tidigare är tv-reklam för tobak förbjuden. Det nya direktivet förbjuder också tobakssponsring av gränsöverskridande kultur- eller sportevenemang.

Alla länder har inte antagit de lagar som krävs för att införliva direktivet i den nationella lagstiftningen. På grund av det kommande nyvalet är det till exempel troligt det dröjer till någon gång nästa år innan Tyskland har införlivat direktivet i tysk lag. Det skriver webbplatsen Euobserver. Enligt Euobserver är också Sverige ett av de länder som inte fullt ut anpassat sin lagstiftning efter det nya direktivet.
.
Det direktiv som nu träder i kraft är mindre långtgående än ett tidigare direktiv från 1998. Det direktivet upphävdes dock av EU-domstolen, som ansåg att EU inte hade befogenhet att införa ett totalförbud mot tobaksreklam, men att unionen hade rätt att införa ett mer begränsat förbud.

Därför omfattar förbudet i direktivet inte bioreklam, affischer eller olika saker – till exempel askfat med tobaksreklam. Sponsringsförbudet gäller inte heller för lokala evenemang med deltagare från bara en medlemsstat.

Etiketter:

Annonser