Sex EU-länder följer ej tobaksdirektiv

BRYSSEL Varningsbrev har EU-kommissionen sänt till Italien, Spanien Tjeckien och Ungern för att länderna inte fullt ut genomfört direktivet om att förbjuda tobaksreklam. Tidigare har Tyskland och Luxemburg varnats.

– Att sätta stopp för glamouriseringen av tobak genom reklam och sponsring är en nyckelaspekt för att minska antalet människor som röker eller börjar röka, sade EU-kommissionären för folkhälsa, Markos Kyprianou, rapporterar Tobaksfakta.

EU:s tobaksreklamdirektiv antogs 2003 och medlemsländerna skulle senast förra sommaren infört det i de nationella lagarna. I direktivet förbjuds tobaksreklam i tryckta medier, radio och på internet. Dessutom är tobaksindustrins sponsring av vissa internationella sportarrangemang numer otillåtet.

En första varning från kommissionen anlände i tisdags till de fyra länderna. De har delvis infört tobaksdirektivet, men också lagt till flera undantag som gör det mer uddlöst. Italien, Spanien Tjeckien och Ungern har nu två månader på sig att svara kommissionen.

Tidigare har även Tyskland och Luxemburg fått två varningar för att de inte följt tobaksdirektivet fullt ut. Om de inte lämnar tillräckliga förklaringar senast på fredag så riskerar de att dras inför domstol.
– Jag kommer inte att tveka att vidta åtgärder för att försäkra mig om att tobaksreklamdirektivet genomförs helt och fullt, sade Kyprianou.

Etiketter:

Annonser