Många föräldrar bjuder på alkohol

STOCKHOLM De flesta elever i sjuan i Stockholm som dricker alkohol har blivit bjudna av sina föräldrar. Syskon, kompisar och kompisars syskon är annars de som oftast förser högstadieelever med alkohol, visar en ny rapport från Centrum för folkhälsa vid Stockholms läns landsting.

I enkäten med drygt 1200 Stockholmselever i 7-9:an och knappt 1180 av deras föräldrar så har man följt alkoholvanorna under högstadieåren. Tillgång till alkohol har viktig betydelse både vad gäller alkoholdebuten och hur mycket de dricker.

I sjuan har nära 60 procent druckit alkohol. Och i nian dricker sju av tio elever. Hälften av dem uppgav sig blivit bjudna av mamma eller pappa redan i sjuan – kanske för att avdramatisera alkoholen – och dricker nu 20 procent mer än sina klasskamrater. Och de elever som drack sig berusade redan i sjuan hade en fortsatt högre konsumtion även senare.
Notabelt är att betydligt fler elever än föräldrar rapporterade att mamma eller pappa bjudit på alkohol.

Det blir allt vanligare för minderåriga att få ta i alkohol via kompisar och deras syskon, särskilt gäller det flickor. Det är annars mest folköl som eleverna själva kan köpa ut själva med stigande ålder.

– Denna studie visar att många ungdomar har relativt lätt att få tag på alkohol och att det behövs ytterligare insatser och bättre metoder för att uppnå målet om en alkoholfri uppväxt, säger Johan Svensson, rapportens huvudförfattare, i en kommentar.

I samtliga tre årskurser uppgav fler flickor än pojkar att de upplevt problem i samband med sitt drickande. Vanligast var baksmälla, därefter olika relationsproblem – oftast bråk med kompisar.

De elever som hade provat cannabis visade sig också ha en högre årskonsumtion av alkohol, det gällde särskilt de som hade en intensivkonsumtion av alkohol. Omkring en procent i sjuan hade provat hasch eller marijuana, i nian hade andelen stigit till 12 procent av pojkarna och sex procent av flickorna.

• Fotnot: Länk till rapporten

Relaterad läsning