Ökat stöd för Systemets monopol

STOCKHOLM Svenskarna köpte ifjol alkohol för omkring 19 miljarder kronor (inklusive skatt) på Systembolaget och stödet ökar för monopolet som höll årsstämma i torsdags. Omräknat i ren alkohol ökade försäljningen 5,5 procent. Nu ska systembutikerna skärpa ålderskontrollen.

Ifjol gjordes 5000 kontrollköp i landets 410 systembutiker av ungdomar mellan 20 och 25 år. I 88 procent av fallen så begärdes legitimation.

– Nu höjer vi ribban och ökar kontrollerna till 6000 i år, dessutom gör vi fler kontrollköp i större butiker och färre i mindre. Hittills har vi ju gjort lika många kontroller i Storuman som i butiken på Klarabergsviadukten i Stockholm, säger Björn Rydberg, presschef på Systembolaget, till Drugnews.

Även Systemets service verkar svenskarna nöjda med. Nöjdkundindex ökade ifjol från 71 till 74 efter enkäter med drygt 43 000 kunder.
Systembolaget planerar framöver att införa nivåmätare på de populära bag-in-box-vinerna, samtidigt erbjuda fler mindre förpackningar än de idag dominerande tre-litersboxarna. Allt för att minska skadligt drickande.

Försäljningen har efter tidigare nedgång vänt uppåt. Ifjol såldes 18,9 miljoner liter sprit (+0,4 procent), 150 miljoner liter vin (+5,2 proc.), 195 miljoner liter starköl (+9,3 proc.) och 18 miljoner liter cider/blanddrycker (+7,2 proc.). Mätt i ren alkohol är det en ökning med 5,5 procent jämfört med 2005.

Systemets andel av totala alkoholkonsumtionen har samtidigt ökat till 53 procent, detta samtidigt som privatinförseln minskar (- 17 procent) liksom även svenskarnas alkoholkonsumtion (- 5 proc.), enligt alkoholforskarna på Sorad.

På årsstämman redovisades att 2006 års resultat uppgick till 419 miljoner kronor efter skatt (330 mkr året före), inklusive ökade reavinster från fastighetsförsäljningar.
http://www.drugnews.se/bilder/B200-AnitraSten1.jpg
– Vi är glada över att vi lyckats förena ekonomisk effektivitet med god kundservice och ett väl uppfyllt samhällsuppdrag. Vi är långt ifrån färdiga med utvecklingen av Systembolaget men 2006 har otvetydigt inneburit en utveckling åt rätt håll, sade vd Anitra Steen.

Statens representant vid stämman var folkhälsominister Maria Larsson (kd) som efteråt via Systembolagets hemsida chattade med intresserade.

• Är inte den egentliga anledningen till att Systembolaget finns, att den är en ypperlig kassako för staten? undrade en person.
– Nej, Systembolaget finns för att sälja alkohol på ett kontrollerat sätt, inte i vinstintresse, svarade folkhälsoministern som även berättade att hon tror att monopolet kommer att finns kvar framöver.

• Fotnot: Via Systembolagets hemsida kan bolagets årsredovisning laddas ner (pdf-fil, 110 sidor).

Etiketter:

Annonser