Svenska exilmissbrukare i Köpenhamn

MALMÖ/KÖPENHAMN Svenska hemlösa och missbrukare har flytt till Köpenhamn för att de inte får vård på hemmaplan, enligt en ny kartläggning. Där köper några av dem metadon på svarta marknaden. Nu ställs krav på svenska regeringen för att tillsammans med Danmark finna en lösning.

Enligt rapporten som nu presenterats beräknas 30-40 missbrukare och hemlösa – varav hälften från Skåne – ha åkt över sundet för att stanna i den danska huvudstaden. De är personer med grava alkoholproblem, psykiska funktionshinder eller s.k. metadonflyktingar, vilket är den största gruppen.
De upplever det svenska vårdsystemet alltför repressionsinriktat med hårda krav som inte kan erbjuda den behandling de behöver.

Men deras förhoppningar om ett mer liberalt, lättillgängligt vårdsystem i Danmark grusas ofta. Danska behandlingsprogrammen för att exempelvis få metadon förutsätter fast bostad eller man uppehåller sig där permanent, vilket få av de svenska exilmissbrukarna uppfyller.

De blir istället hemlösa som bor tillfälligt på härbärgen och köper metadon svart av andra missbrukare i vårdprogrammen. Deras rättsställning är svag, de blir ofta marginaliserade och lider av dålig hälsa, enligt Jens Sjölander och Bengt Svensson på Malmö högskola som gjort kartläggningen på uppdrag av Mobilisering mot narkotika.

Nationella narkotikasamordnaren Björn Fries menar läckaget av metadon i danska vårdsystement förmodligen har räddat liv.
– Den svenska missbrukarvården måste bli bättre på att erbjuda behandlingar som är anpassade efter individernas behov. Det handlar om att sänka trösklarna in i vården och ge mer stöd till klienterna, säger han i en kommentar till rapporten.
Han efterlyser också att kunskapsutbyte mellan Danmark och Sverige måste förbättras och att ländernas regeringar försöker finna en långsiktig lösning. Exempelvis inrätta ett kompetenscenter för behandlingsfrågor i Öresundsregionen.

• 1971-2001 fanns ett svenskt socialkontor i Köpenhamn där två fältassistenter uppsökte svenskar på glid och ungdomar som köpte billiga droger i Christiania. Men kontoret stängdes sedan Socialstyrelsen stoppat den statliga finansieringen och Malmö kommun inte ansåg sig ensam kunde bekosta verksamheten.

• Fotnot: Ladda ner rapporten ”Svenska hemlösa och missbrukare i Köpenhamn” (pdf-fil, 61 sidor).

Etiketter:

Annonser