Svenska socialkontoret i Köpenhamn stängt

(Drugnews/SL)
KÖPENHAMN / MALMÖ Trots allt fler besök har det svenska socialkontoret i Köpenhamn stängts eftersom ingen vill bekosta verksamheten. ”Nedläggningen är en katastrof för utsatta svenskar – exempelvis psykiskt sjuka, missbrukare och unga på glid i den danska huvudstaden”, säger till Drugnews Jan Andersson, en av de två socialarbetarna som slutade i fredags.
• Malmö kommun har inte gett upp hoppet utan letar nya finansiärer.

Efter psykiatrireformen och allmänna sociala nedskärningar i Sverige har antalet svenskar som söker sig till Köpenhamn ökat under senare år. Där finns möjlighet att lättare hålla sig undan, leva billigare och en större tillgång till olika droger.
De svenska socialarbetarna har även bedrivit uppsökande verksamhet på härbärgen, i fristaden Christiania, kring huvudbangården och besökt fängslade svenskar.
”Många av våra klienter som lever här är förtvivlade och rädda när deras livlina inte längre finns”, säger Jan Andersson och kollegan Camilla Wallin som nu återvänder till Malmö för att arbeta tillsammans med ungdomar på väg in i kriminalitet och drogmissbruk.

Beslutet att avbryta det 30 år gamla socialprojektet i Köpenhamn har nötts och blötts länge sedan Socialstyrelsen ekonomiskt drog sig ur och ansåg att Malmö borde stå för kostnaderna (cirka en miljon kronor per år) och begära bidrag av andra kommuner. Malmö kommun ser dock kontoret i Köpenhamn som en riksangelägenhet som bör finansieras centralt. Av de omkring 1 700 besöken av hjälpsökande svenskar ifjol på socialkontoret nära Tivoli var cirka 30 procent från Skåne och bara några få procent från Malmö.

Malmö kommun har försökt hitta andra finansiärer för att rädda verksamheten i Köpenhamn och har i åtta månader i år ensam stått för kostnaderna. Nu förs samtal med Skånska kommunförbundet för att eventuellt kunna öppna kontoret igen.
”Vi befarar att de svenskar som behöver hjälp nu riskerar gå ner sig innan de upptäcks av danskarna och sänds över sundet. Då får vi ändå för höga kostnader ta hand om dem som inte vill eller kan ta sig till sin hemkommun”, säger Marie Pauly på socialtjänsten i Malmö till Drugnews.

Vad som ska hända med den fältverksamhet som förra hösten drogs igång för att efter Öresundsbrons öppnande kartlägga och arbeta med Skåneungdomar som är på driven i Köpenhamn är oklart. Tanken var att det nu stängda socialkontoret och socialarbetarnas kunskap och kontakter skulle utnyttjas. De två fältarbetarna har fått förlängt till utgången av november för att sammanställa undersökningen.

Läs mer i DrugNews:
Svenska socialarbetare i Köpenhamn sägs upp
Fältarbetare sätts in mot unga haschsmugglare

Etiketter:

Annonser