Förslag om drogtest av barn

STOCKHOLM Barn under 15 år som misstänks tagit narkotika ska kunna drogtestas mot sin vilja. Det anser justitieminister Beatrice Ask (m) som vill tillsätta en utredning för att ta bort dagens förbud mot att drogtesta personer som ej är straffmyndiga.

Justitieministerns förhoppning är att ändra lagen så att alla oavsett ålder som misstänks ha intagit narkotika ska kunna tvingas lämna urin- eller blodprov.

-Jag kommer att tillsätta en utredning med uppdrag att ta fram det konkreta förslaget, så att vi kan lägga det till riksdagen så snart det bara går, säger Beatrice Ask till Svenska Dagbladet.

Det motiveras med att det gäller att tidigt fastställa missbruk, även om det idag inte går att straffa en ungdom under 15 år, som istället överlämnas till sociala myndigheter.

Frågan om drogtester av unga är omstridd.
Den statliga narkotikakommissionen kom för några år sedan fram till att drogtest av unga under 15 år ej stod i proportion till det tvång som ingreppet medför. Förra s-regeringen tog till sig det resonemanget och tillbakavisade frågan när den återkommande har väckts, bland andra av kd-riksdagsledamoten och advokaten Peter Althin.

Inför valet kom dock borgerliga alliansens rättspolitiska arbetsgrupp överens om att även underåriga bör kunna drogtestas. Bland annat med motivering att ”det är absurt att myndigheterna idag står maktlösa när det gäller att ingripa i dessa fall”. Men frågan nämndes inte vidare i valrörelsen.

Ansvariga på Maria Ungdom i Stockholm varnar dock för en övertro på tester. Göran Hägglund, chef för Maria Ungdom, anser att de kan bli integritetskränkande för en tonåring om de sker med tvång. Han hänvisar istället till centrets modell där drogtester utförs först efter att föräldrar gett tillåtelse.
Även förre justitieministern Thomas Bodström är skeptisk till förslaget.
– Lyssna på proffsen på Maria Ungdom. En 13-åring ska inte behöva tvingas klä av sig naken för främmande poliser för att lämna ett test, säger Bodström till SR P1 Morgon.
Justitieminister Beatrice Ask anser att Bodström överdriver och att drogtester inte står i motsatts till förebyggande insatser.

• Lika enig som alliansen nu synes vara om polisens rätt att kräva drogtest av barn som tros ha använt droger, lika oenig är man när det gäller slumpvisa drogtester i skolan. Den ena frågan handlar om rättsvårdande myndigheters möjlighet att ingripa mot brott, den andra mer om skolans möjlighet att värna arbetsmiljö. Enskilda kommunpolitiker har väckt frågan om slumpvisa tester, men både skolverket och skolminister Jan Björklund (fp) menar att det måste finnas misstanke för att skolan ska få kräva ett test.

– Våra barn går inte i repris. Drogtester kan vara bra som upptäckare och avskräckande mot missbruk. Det verkar som att politiker och andra inte vaknar förrän de står där själva med oron i tamburen, säger Katarina Cnattingius, aktiv i Föräldraföreningen mot narkotika i Täby, till Drugnews.
Hon har över 25 års erfarenhet av missbruksfrågor och stöttar anhöriga till ungdomar som länskriminalpolisens ungdomssektion gripit efter misstänkta narkotikabrott. Hon anser att en obligatorisk föräldrautbildning om alkohol och narkotika borde införas.

• Ungdomens nykterhetsförbund välkomnar förslaget från justitieministern, men varnar för att införa generella drogtester på ungdomar.
– Unga har precis samma rätt till sin kropp som vuxna har. Därför vore det ren diskriminering om man började utsätta unga för generella drogtester, säger Robert Damberg, ordförande före UNF, i en kommentar.
Drogtester är inte en enkel fråga, enligt Damberg som tycker att ledstjärnan i narkotikapolitiken måste vara att det ska vara svårt att börja missbruka droger, men lätt att få hjälp att sluta.

Etiketter:

Annonser