Regeringen vill beslagta knarkpengar

ÖREBRO Samarbete med frivilligorganisationer, nolltolerans mot narkotika och fler verktyg för drogbekämpning. Det var regeringens budskap vid narkotikamässan i Örebro. ”Bland annat vill jag att vinster av knarkbrott ska kunna förverkas”, sade justitieminister Beatrice Ask till Drugnews.

Ask som talade vid pågående narkotikamässan i Örebro berättade att en proposition om utvidgat förverkande av ekonomiska vinster från brott förbereds på justitiedepartementet. Det finns ett EU-rambeslut om att medlemsländerna bör förenkla för myndigheter att beslagta organiserade ligors intäkter av brott, men det har dröjt i Sverige – vilket bland annat kritiserats av Financial Action Task Force (FATF).

– Eftersom det kan leda till en omvänd bevisbörda av hur egendom införskaffats, så finns en del rättsaspekter som måste utredas. Men vinster av brott ska jagas. Passar det inte så får brottslingarna flytta, sade justieministern (m).
Även riksåklagaren Fredrik Wersäll och rikspolischefen Stefan Strömberg, som medverkade, var missnöjda över att pengar inte beslagtas från kriminella om de inte kan härledas direkt från brottslighet.

Strömberg (bild) tog också i förbigående upp kritiken som framförts av forskare att polisen nedprioriterar narkotikaarbete och jagar kända missbrukare för att bättra på statistiken.
– Vi måste bli bättre på det vi gör och kunna bekämpa narkotikan i alla led, sade han utan att vidgå kritiken, men sade att nationella enhetlig metoder ska tas fram i narkotikabekämpningen och vara igång nästa år.

Beatrice Ask försvarade polisen mot kritiken.
– Jag tänker inte skämmas för att polisen ger sig på dom som ägnar sig åt småhandel med narkotika. Det ska inte vara någon motsättning mellan att bekämpa bruk och småskalig handel å ena sidan och grov, organiserad brottslighet å den andra, sade hon.

Hon berättade även att regeringen ska göra satsningar på fler poliser (totalt 20000 poliser år 2010), internationellt gränsöverskridande samarbete, förslag om buggning och att få drogtesta barn under 15 år innan de överlämnas till socialtjänst.
– Det handlar om att tidigt upptäcka och ingripa. Om 13-åringar hittas i en knarkarkvart, så måste de kunna testas även om föräldrarna inte ger tillstånd.

Men det handlar inte om en allmän screening av ungdomar, sade Beatrice Ask vid en presskonferens efteråt tillsammans med folkhälsominister Maria Larsson (kd).

Även Maria Larsson är positiv till förslag om drogtester av unga nu utreds. I övrigt vill folkhälsoministern prioritera att barn till missbrukare ges mer stöd i kommunerna (idag saknas det i 40 procent av kommunerna). Och vill se ökat samarbete mellan polis, skola och föräldrar för att ge barnen samma budskap.
– Det är en urkraft för framgång i förebyggande arbete. Där är Örebros preventionsmodell att skapa skyddsfaktorer som kan få barn att avstå från droger och alkohol en förebild, sade Maria Larsson.

Hon vill också öka samarbetet med ideella organisationer vars engagemang och nätverk behövs i narkotikabekämpning och som brygga mellan missbruksvård och kommuner, utan att myndighetssverige för den skulle frånsäger sig sitt ansvar.

Folkhälsoministern talade även om ideologiska fundament i kampen för ett narkotikafritt samhälle.
– Vi har en nollvision när det gäller arbete mot narkotika. Jag får ibland frågan om det inte är orealistiskt, men vilket mål ska man annars ha? Jämför med Vägverkets nollvision vad gäller trafikolyckor – på samma sätt är det orimligt att acceptera att någon dör eller skadas av drogmissbruk, sade Maria Larsson.

Hon berättade att handlingsplanen för narkotika för åren 2006-2010 ligger fast. Och att det är en styrka att det råder enighet kring narkotikapolitikens grundvalar, även över politiska blockgränserna. Hon sade att Mobilisering mot narkotika – som ska avvecklas i höst efter drygt fem år – gjort fantastiska insatser och tillfört mycket kunskap genom sina forskningssatsningar.
– Men det finns behov av långsiktighet och kunskaperna ska nu föras över till befintliga myndigheter, utan att drogarbetet avstannar, sade Maria Larsson.
B185MorganJohansson1_mini.jpg

• Förre folkhälsoministern Morgan Johansson (s) varnar dock i en debattartikel för att avveckla Mobilisering mot narkotika och Alkoholkommittén. Han menar att nya regeringen dels tar bort resurser från alkohol- och narkotikaförebyggande arbete i landet vilket drabbar central och lokal nivå. Dels att nedläggningen även drabbar fortsatt forskning.
”Sverige löper här risken att göra om samma misstag som gjordes i början av 1990-talet, då det förebyggande arbetet rustades ner i tron att man vunnit kampen mot narkotikan”, skriver Morgan Johansson (bild) i Nerikes Allehanda.

Etiketter:

Annonser