117 fast i knarkrazzior i Sjuhärad

BORÅS Polisen har i knarkrazzior senaste två veckorna gripit 117 personer i Sjuhäradsbygden. Syftet är att hitta ungdomar i riskzonen för missbruk och kartlägga langare.

Gatulangningsgruppen från Borås har haft fullt sjå senare tid och har aldrig tidigare tagit in så många ungdomar, enligt gruppens chef Lars Birkhammar. De yngsta bara 16 år unga.

Insatserna har tillsammans med socialtjänsten gjorts i Borås, Bollebygd, Mark Ulricehamn, Svenljunga och Tranemo, rapporterar Borås Tidning. Polisen bedömer att störst är tillgången på narkotika i Borås och Mark som ligger nära Göteborg.

I lördags kväll greps 28 personer i Mark, varav 22 var under 25 år. Vid en ravefest i en bygdegård i Mårdaklev togs tolv omhand. En person anhölls som visade sig inneha 39 påsar LSD när han greps. På festen fanns ungdomar från Sverige och Danmark. Via Internet hade de bestämt träff.

Tidigare på kvällen hade gatulangningsgruppen tagit hand om personer påverkade av GHB och som omedelbart behövde vård.

Nyrekrytering av missbrukare görs bland 15-20-åringar, enligt polisen. Och det ofta på fester och krogar som fungerar som inkörsportar. Under razziorna har flera personer anhållits och husrannsakningar gjorts i tolv bostäder och 19 bilar och lika många förare har gripits misstänkta för drograttfylleri.

Förutom narkotikabrott så har stölder, häleri, bilinbrott, vapenbrott och olovlig körning avslöjats som följder av insatserna i Sjuhäradsbygden.

• Insatserna har gjorts i förebyggande syfte inför årets varmare månader då droganvändandet brukar öka bland ungdomar. Dessutom för att få en överblick omfattning av problemet.

”Föräldrar måste ta ansvar för vad deras barn gör på kvällarna, och kunna föregå med gott exempel. Ideella föreningar, idrottsrörelsen, kyrkan och statliga finansierade organisationer har också viktiga uppgifter att fylla. Narkotikan är ett växande samhällsproblem som bara kan bekämpas genom samarbete mellan det offentliga och Frivilligsverige”, skriver ledarredaktionen i Borås Tidning.

Etiketter:

Annonser