Fortsatt låga priser på narkotika

STOCKHOLM Narkotikapriserna i landet är oförändrat låga, konstaterar en CAN-studie baserad på polisuppgifter. Priserna halverades för flera preparat under 1990-talet i landet för att under 2000-talet plana ut.

Narkotika är något billigare i storstadsområdena än i övriga landet. Särskilt låga är de i Sydsverige för amfetamin, heroin, marijuana och ecstasy vilket kan bero på att mycket av smugglingen går via Skåne.

Snittpriset under 2006 var för hasch cirka 80 kronor per gram (intervall i landet 60-150 kr/g), amfetamin 250 kronor (125-400 kr/g), brunt heroin 1000 kr (300-2000 kr/g), och för kokain 800 kronor (600-1200 kr/g).
Indexvärdet för växtdrogen khat har gått ner till en tredjedel sedan millennieskiftet, men antalet polisrapporter är få och därför inte tillförlitligt.

Att tullens och polisens beslag flerfaldigats sedan 1990-talet samtidigt som priserna halverats talar för att inflödet och tillgången på narkotika i landet är fortsatt hög, enligt CAN.
Priserna har inte fortsatt gå ner efter trendbrott senare år då färre skolelever och mönstrande ungdomar prövar narkotika, enligt enkäter.

– Det är missbrukare som använder större mängder som påverkas mest av prisvariationer, mindre ungdomar som någon gång experimenterar, säger till Drugnews Erik Fender på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning som ställt samman årets studie.

CAN har sedan 1988 samlat in uppgifter om gatupriser på narkotika.

Etiketter:

Annonser