Låga svenska knarkpriser

STOCKHOLM Narkotika fortsätter att strömma in i landet. Gatupriserna har halverats på 20 år samtidigt som tull- och polisbeslagen ökat. Och tillgängligheten är hög, konstateras i en ny CAN-rapport.

Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning har följt prisutvecklingen sedan 1988 genom inrapportering från poliser runt landet. Då narkotikatillgång är knepigt att officiellt fastställa blir priset tillsammans med beslagen viktiga mått på faktisk tillgänglighet och förändringar över tid.

Fram till 2002 sjönk priserna för amfetamin och brunt heroin med 60 procent, för hasch med hälften och kokainpriset med 35 procent. Följande fem år har de för de flesta preparat legat kvar på en låg nivå, medan amfetamin och kokain fortsatt sjunka något.

Slutsatsen är att tillgängligheten av såväl hasch som amfetamin och kokain varit stabilt hög senaste femårsperioden och att priserna är förhållandevis låga.

– Det är en varningssignal till beslutsfattarna om att alla delarna i narkotikapolitiken – förebyggande, kontroll och vård – måste fungera, säger Björn Hibell, direktör på CAN, till Drugnews.

Främst påverkas grava missbrukare, som är de stora konsumenterna av narkotika, av prisfluktrationer. Men det finns ju även ökad risk att fler kan lockas pröva om det är billigt. Skolenkäter tyder dock inte på några egentliga ökningar under 2000-talet.

– Främsta barriären är nog människors attityder och vilka lagar vi har, säger Hibell.

Han understryker samtidigt att Sverige är del av internationella trender där prisutvecklingen på narkotika i exempelvis USA och Västeuropa även kan avläsas här hemma.

• SNITTPRISER. Enligt CAN-rapporten (pfd-fil, 38 sidor) var genomsnittpriset ifjol för hasch cirka 80 kronor per gram (intervall 60-100 kr/g), amfetamin 225 kr/g (125-400 kr/g), för kokain 800 kr/g (600-1000 kr/g) och brunt heroin 1000 kr/g (500-3000 kr/g). Regionala skillnader finns. Priserna är ofta lägre i Skåne som är inkörsport för en stor del av narkotikasmugglingen. Medan knarkpriserna är betydligt högre i Norrland.

Etiketter:

Annonser