Svett avslöjar knark på fängelse

ESKILSTUNA Svettprov i armveck eller handen kan i framtiden avslöja om fångar använder narkotika. Det är billigare, snabbare och mindre integritetskränkande, resonerar Kriminalvården som hoppas spara miljoner.

Droger är ett stort problem på fängelser, över hälften av internerna har missbruksproblem. Idag tas omkring 100 000 urin- och blodprover, vilket kostar Kriminalvården 15 miljoner kronor.

En ny metod att med en bomullstuss stryka över handflatan eller i armvecket och sedan låta en elektronisk sensor läsa av har prövats på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna. Apparaten ger utslag på någon minut.

– Det är en mycket enklare och mycket smidigare metod. Det är ett mindre integritetskränkande sätt att ta prover. Dessutom ser jag en fördel i att de intagna får ett snabbt besked, säger Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nyhlén till SR Ekot.

Resultaten av ”tussningen” jämförs med de träffar som anstaltens narkotikahund gör, vilka anses säkra. Om det faller väl ut hoppas Kriminalvården nästa år gå över i full skala till att använda svettester som första gallring. Som är billigare än att skicka iväg alla urin- och blodprov för analyser. Är det snabba tussprovet positivt tas sedan ett urinprov.

När Hällbyanstalten inlett försöket upptäcktes dock att lagen idag bara tillåter prov av blod, urin och luft. Regeringen förbereder nu ett förslag som även tillåter svettprov.

• Intresset för ”elektroniska näsor” som snabbare, mindre integritetskränkande drogtest är stort på fler håll. Maria Beroendecentrum i Stockholm har prövat apparaten framgångsrikt på sina patienter. Och trafikpolis i Tyskland har testat metoden för att spåra drograttfyllerister, i Sverige avvaktar polisen säkrare resultat.

Även tullen har behov av sållningsinstrument och snabba provsvar i gränskontrollen. Men resultatet då ett slags dammsugarmunstycke prövades för att leta narkotika i fordon blev nästan för bra då apparaturen registrerar väldigt små mängder. Och narkotikaspår finns idag i små mängder lite överallt.
Därför fortsätter tullen att använda narkotikahundar för att spåra källan ett tag till.

– För vår del handlar det om att vi jobbar på att göra ett bra urval i tullen på det vi ska kontrollera, och där är ju hunden bra på att hitta källan, säger tullinspektör Bengt Jansson till SVT – För vår del handlar det om att vi jobbar på att göra ett bra urval i tullen på det vi ska kontrollera, och där är ju hunden bra på att hitta källan, säger tullinspektör Bengt Jansson till SVT Vetenskapens värld.

Etiketter:

Annonser