Drogproblem minskar i kriminalvården

NORRKÖPING Ökad kontroll och behandling av drogberoende fångar har minskat problemen med narkotika inom kriminalvården. Både antalet beslag och positiva urinprov minskar bland de intagna, enligt en redovisning av Kriminalvården.

Den nya sammanställningen över drogsituationen på anstalter och häkten gäller åren 2005-2006. Trots att antalet narkotikamissbrukande intagna ökat – i oktober ifjol var de 2392 personer, 55 procent av alla intagna – så verkar nu problemen innanför murarna minska.

Tre av fyra anstalter (48 anstalter) rapporterade att missbruk ifjol sällan eller aldrig förekom. Antalet beslag av narkotika var totalt 336, över hundra färre än året före, och mängden beslag av narkotika minskade efter flera års ökning. Av nära 100 000 gjorda urintester visade 5300 spår av droger, en minskning jämfört med tidigare.

Några förklaringar till det bättre resultatet anges vara ökade kontroll mot insmuggling och hantering av narkotika. Antalet narkotikahundar har ökat från två till 20 på fem år och visitationer av celler och andra utrymmen är fler.

– Det är jättebra att alla säkerhetsinsatser har haft effekt och det är ett stort steg närmare vår nollvision om narkotika på anstalter. Det som påverkar detta är också personalens engagemang och förmåga till riktade insatser, säger generaldirektör Lars Nylén i en kommentar.

Ytterligare orsaker till mindre narkotika på anstalterna kan vara att missbrukare placeras på särskilda avdelningar och erbjuds mer avancerad behandling.
Omkring 500 intagna får nu stöd på särskilda behandlingsanstalter och 300 ytterligare platser finns på övriga anstalter för intagna som vill bli drogfria, enligt redovisningen.

• Fotnot: Totalt beslagtogs 2006 cirka 1,3 kilo cannabis, 0,4 kilo centralstimulerande (bl a amfetamin) och 37 gram opiater. På häktena halverades beslagen till 1628 gram narkotika av olika slag. Rapporten över drogsituationen kriminalvården 2005-2006, (70 sidor, pdf-fil).

Etiketter:

Annonser