Alkoholkonsumtionen planar ut

STOCKHOLM Nedgången i svenskarnas alkoholkonsumtion som minskat två år i rad verkar ha avstannat, enligt statistik från Sorad, Stockholms universitet. Första kvartalet i år ökade den något, +3 procent. Nu höjs röster för sänkta införselkvoter.

Resandeinförseln av alkohol tyder på en uppgång med 15 procent, medan smugglingen fortsätter nedåt med minus 28 procent första kvartalet.

– En samlad bedömning är att nedgången av totalkonsumtionen tycks ha avstannat. Däremot är vare sig införselns uppgång eller smugglingens nedgång statistiskt signifikant, alltså osäker, säger alkoholforskaren Mats Ramstedt till Drugnews.

Sett över en tolvmånadersperiod så fortsätter både konsumtion, införsel, smuggling och hembränning att minska. Den minskade införseln har delvis kompenserats av en ökning i Systembolagsförsäljningen (+7 procent första kvartalet, +4 procent senaste året). Och det har skett en regional utjämning av totala införseln som tidigare var störst i Sydsverige.

Statistiken presenterades på ett alkoholpolitiskt möte som nykterhetsrörelsen IOGT-NTO anordnade i tisdags i Stockholm. Mats Ramstedt på Sorad hade bjudits in för att reda ut begreppen utifall alkoholinförseln ökar eller minskar.

Alkoholkonsumtion i landet har ökat oroväckande sedan EU-inträdet, särskilt sedan införselkvoterna försvann 2004. Men ”köpyran” då många svenskar började att åka och handla billig alkohol i bland annat tyska gränsbutiker, verkar sedan ha följts av en trötthet eller ”mättnad”.
Ifjol minskade totalkonsumtionen 5 procent (till 9,7 liter ren alkohol per person över 15 år), liksom att resandeinförseln gick ner 17 procent och smugglingen 11 procent. Samtidigt som Systembolaget sålde mer.

– Om lagren hemma var välfyllda eller nyhetens behag var över är svårt att säga. Men en nedgång av totalkonsumtion följde 2005-2006, om än från en hög nivå, och har drivits av en sjunkande resandeinförsel. Men i år ser vi tecken på en stabilisering, säger Mats Ramstedt.

Trendbrottet nedåt två år i rad skedde trots oförändrade alkoholskatter. Något som stärkt de som anser att restriktiv alkoholpolitik vinner i längden och att EU-floden av alkohol in i landet ska bekämpas med andra metoder.

En oklarhet har dock nyligen uppstått efter att tullen uppgett att alkoholbeslagen ökat och över tusen ”professionella” smugglare för in och säljer mer i illegala ”systembolag” över hela landet. Och Sorads siffror har börjat ifrågasättas. Bland andra av förre alkoholutredaren Kent Härstedt (s) som föreslår en spritskattesänkning för att komma till rätta med införseln och illegal alkoholhantering.

Mats Ramstedt redovisade på mötet metoderna som används för statistikinsamlande från millennieskiftet. De bygger på dels officiella försäljningssiffror, dels enkäter med 1500 slumpvis valda svenskar varje månad för att få med den oregistrerad konsumtion privatinförsel, smuggling och hembränning.
Flera åtgärder görs för att kompensera glömska hos respondenterna om konsumtion och hur de skaffat alkoholen. En stor grupp svarar inte alls (omkring 40 procent).
– Missbrukare och smugglare är inte särskilt benägna att svara, men vi har räknemodeller för att kompensera sådana selektiva bortfall, säger Mats Ramstedt.

Om ifrågasättande av alkoholstatistiken säger han:
– Inget konstigt egentligen, det är laddade siffror oavsett om de går upp eller ned.

Vad gäller tullens beslag så utgör de bara någon procent av all alkohol och spritbeslagen har snarare minskat senare år (ifjol tog tullen 79.000 liter sprit, jämfört med 349.999 liter år 2002).
– Vi kan inte komma fram till att nedgången inte skulle stämma, utifrån tullens uppgifter, säger Mats Ramstedt.

Efterföljande kommentarer var flera på mötet.
– En liten besvikelse att konsumtionsminskningen inte fortsätter i år. Regeringen har ju satt som mål att sänka konsumtionen och därmed alkoholskadorna, sade Urban Lindgren, politisk sakkunnig (kd) hos folkhälsominister Maria Larsson.

Smugglingsproblemet vill regeringen nå med socialt sociala insatser, polis- och tullinsatser mot illegal alkoholhantering och opinionsarbete.
– Uppmaningar att inte köpa av smugglare som också säljer till ungdomar som super skallen av sig, sade Ulrik Lindgren.

Gabriel Romanus, f d riksdagsman (fp), Systembolagschef och socialminister, ansåg att tull och polis inte bara ska kartlägga personer som sysslar med illegal alkoholhantering.
– Varför sätter man inte också dit dem?, undrade han.

IOGT-NTO driver under Folknykterhetveckan särskilt kravet att sänka införselkvoterna av alkohol.
– Regeringen måste agera mer i EU, så att Sverige får införa lägre och definitiva införselkvoter, sade förbundsordförande Sven-Olov Carlsson.
Han anser att dagens nivåer är absurda. En privatperson kan för privat bruk föra in 230 liter alkohol vid varje resa från annat EU-land. Ännu mer om man hänvisar till att en stor fest planeras. De s.k. indikativa nivåerna – som tullkontrollanten har att utgå från – vill han ersätta med lägre, exakta införselmängder.

Men även om kristdemokraterna före valet efterlyste lägre införselkvoter, så har man inte regeringens uppbackning, enligt Ulrik Lindgren.
Nordiska regeringarna enades hösten 2004 att försöka driva frågan i EU, men det har kört fast. Och förståelse för att ensidigt införa kvoter igen i Sverige är svaga då vi har en av de lägsta konsumtionsnivåerna i unionen.

– Men fortsätter inte nedgången av konsumtionen så kommer ju saken i ett annat läge. Vi behöver då kanske fler folkhälsoverktyg, såsom införselkvoter, för att uppfylla regeringsdeklarationen, sade Ulrik Lindgren till Drugnews.

• Fotnot: Alkoholstatistik om konsumtion och införsel från Sorad (Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning) går att följa kvartalsvis.

Etiketter:

Annonser