”Alla nätköpare ska få skattekrav”

LUDVIKA Nu backar Skatteverket från uppgiften om att bara slumpvis kontakta några av de över 7000 svenskar som tros ha näthandlat alkohol utan att betalat särskild skatt. Beskedet är nu istället att alla kommer få skatteföreläggande.

– Vi kommer naturligtvis att titta på alla de här och gå igenom materialet. Det kommer ta tid naturligtvis. Alla kommer att bli berörda på något sätt, säger analyschef Jan Erik Beckman på Skatteverkets huvudkontor, till SR Ekot.

Tidigare uppgav en ansvarig för Skattekontoret i Ludvika att bara några tusen slumpmässigt kommer att kontaktas eftersom arbetet är resurskrävande och varje ärende kan överklagas vilket kan försena processen. Men nu uppger huvudkontoret att det kan ge fel signaler att benämna det slumpmässig.

EU-domstolen upphävde i juni det svenska förbudet att handla alkohol utomlands utan att själv frakta hem den. Det innebär att s.k. nätsprithandel numer är laglig, förutsatt att svensk alkoholskatt betalas.

Skatteverket har identifierat minst 7000 svenskar som handlat alkohol via nätet utan att betala skatt. Till sin hjälp har man haft exempelvis spanska och tyska myndigheter som granskat nätföretag på kontinenten.

Svenska regeringen har betonat vikten av att alkoholskatten ska drivas in för att inte kontrollen över alkoholförsäljningen helt ska gå över styr. Skatteverket ska nu efter semestern börja gå genom materialet och skicka betalningsföreläggande till de kartlagda.

Ett juridiskt problem är att Skatteverket inte har tillgång till fysiska bevis i form av själva alkoholdryckerna, utan endast uppgifter från utländska myndigheter om att personen handlat alkohol på Internet.

Hur många tjänstemän som arbetar med skatteindrivningen vill Skatteverket inte berätta, inte heller vilka uppgifter man har eller hur samarbetet med utländska myndigheter är upplagt.

Efter EU-domen har näthandeln med alkohol ökat kraftigt, men det är hittills bara 33 personer som sedan mitten av juni har anmält sina leveranser till Skatteverket.

Etiketter:

Annonser