Morddömd 21-åring överklagar livstid

NORRTÄLJE En 21-årig man döms av Norrtälje tingsrätt för mord till livstids fängelse efter knivdåden i uppländska Finsta då en person avled och flera skadades. “Om min klient ej varit berusad hade detta hemska inte hänt“, säger hans advokat Ann Christin Danielsson till Drugnews och ska nu överklaga domen.

Den blott 21-årige mannen har alltså av tingsrätten i måndags dömts till lagens strängaste straff för mord, två fall av försök till mord, grov misshandel, försök till grov misshandel, olaga hot och narkotikabrott. Han ska också betala sammanlagt 790 000 kronor i skadestånd till brottsoffren och deras anhöriga.

Det var på påskdagen i april han gick till attack med brödknivar mot flera personer i det lilla samhället Finsta utanför Norrtälje. Innan han kunde stoppas hade han knivhuggit fyra personer och hotat flera andra.
Ett av offren var en 51-årig man som oprovocerat slogs ner i sitt hem. På väg ut vände förövaren om och knivhögg honom till döds för att slippa bli polisanmäld för misshandel.

21-åringen hade fått ett vredesutbrott över något som 51-åringen sagt. Efter knivmordet gick han iväg och hotade och skadade fler. Bland annat knivhögg han ett par inför ögonen på deras lille son.

Själv erkänner 21-åringen dråp och narkotikabrott, men uppger sig inte minnas de övriga brotten till följd av intag droger och alkohol. Fram till åtminstone skärtorsdagen hade han använt amfetamin och i påskhelgen druckit alkohol varje dag, även den aktuella dagen då han även drack hembränd sprit.

Tingsrätten ser misshandeln och vredesutbrottet som föregick brotten som “utlöst av hans frivilligt orsakade tillstånd av kraftig berusning“. Något som försvarsadvokaten håller med om.

– Det är inget att skylla på att han var påverkad, men är en förklaring. Om han ej varit berusad hade detta hemska inte hänt, säger advokat Ann Christin Danielsson.

Däremot anser hon att straffet om livstids fängelse är för hårt.
Tingsgrätten ansåg redan efter rättegången att bevisningen var övertygande mot 21-åringen men var osäker om påföljden. En rättpsykiatrisk undersökning gjordes som visade att han inte var allvarligt psykisk sjuk och därmed skulle kunna dömas till fängelse.

Tingsrätten för ett resonemang i domen där man tycker att Högsta domstolens nya direktiv utifrån ett nytt rättsfall är något otydliga om livstidsstraff. “Det är de allvarligast – inte de allra allvarligaste – fallen av mord som enligt HD skall komma ifråga för livstid. Men det är alltjämt på en samlad bedömning av omständigheterna i varje särskilt fall som valet mellan tidsbestämt straff och livstidsstraff skall göras“, skriver tingsrätten i den 32 sidor långa domen.

Och vid en sådan samlad bedömning tycker tingsrätten att omständigheterna vid “det brutala och skoningslösa mordet“ i Finsta var sådana att det faller under den kategori av mord som bör rendera livstidsstraff.

Det anser dock inte 21-åringen och hans advokat.
– Det resonemanget vill vi få prövat i högre instans. Min klient är även ung och vill ha ett tidsbestämt straff för att så småningom kunna planera sitt liv framöver, säger advokat Danielsson till Drugnews.

21-åringen som avslutat en placering på ett familjehem bara några veckor före knivöverfallen sitter för närvarande på häktesavdelningen i Österåker.

Etiketter:

Annonser