Positiva kommentarer om alkohollagsöversyn

STOCHOLM Kommentarerna till regeringens översyn av alkohollagen är positiva, både från alliansen och oppositionen.

Även nykterhetsrörelsen är positiv, men Peter Moilanen, alkoholpolitiskt ansvarig på IOGT-NTO är i en kommentar till Drugnews kritisk när det gäller att utredare ska undersöka möjligheten att tillåta gårdsförsäljningen.

Peter Moilanen, alkohol- och narkotikapolitsikt ansvarig på nykterhetsorganisationen IOGT-NTO menar att det inte behöver vara dåligt att alkohollagen utreds och anser att det är glädjande att sanktionssystemet för folkölsförsäljning ses över.

“Det ställer däremot stora krav på regeringen att verkligen hålla på regeringsförklaringens skrivningar om en fortsatt restriktiv alkoholpolitik“, skriver Moilanen i en kommentar till Drugnews. Han ser speciellt frågan om gårdsförsäljning av vin som ett orosmoln.

Ungdomens nykterhetsförbundsUngdomens nykterhetsförbunds förbundsordförande Robert Damberg är nöjd över att utredningen ska se över frågan om folkölsförsäljning.

– UNF har i över 20 års tid visat på handelns usla ålderskontroll, och att man nu äntligen gör en översyn av det här ruttna systemet ser jag som ett kvitto på att vi satsat rätt, säger Robert Damberg i ett pressmeddelande.

Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, anser dock att regeringen borde gå längre än till att införa tillståndskrav för folkölsförsäljning.

– Att se över en tillståndsgivning är ett steg i rätt riktning, men inte tillräckligt. Den riktigt verkningsfulla åtgärden skulle vara att flytta folkölet till systembolaget, där fjortonåringar inte kan skaffa sig en billig fylla själva, säger Damberg.

Ordföranden i riksdagens socialutskott, centerpartisten Kenneth Johansson , är också speciellt nöjd med att utredningen ska titta närmare på försäljningen av folköl till minderåriga.

– Vi har från socialutskottets sida vid flera tillfällen gett tillkännagivanden till regeringen angående bristerna i folkölsförsäljningen. Så det är glädjande att vi nu äntligen har en regering som tar tag i frågan, säger Kenneth Johansson.

Kenneth Johansson menar också att det är bra att alkohollagen anpassas efter verkligheten och att det som är föråldrat och onödigt tas bort. Speciellt nöjd är Johansson med att utredningen ska undersöka om det är möjligt att tillåta så kallad gårdsförsäljning.

– Det är en fråga som vi från centerpartiet särskilt har lyft fram, säger Kenneth Johansson.

Även miljöpartiet välkomnar översynen av alkohollagen, men anser att direktiven borde vara mer öppna för skärpta alkoholregler. Precis som Ungdomens Nykterhetsförbund skulle man gärna se en utredning om att flytta försäljningen av folköl till Systembolaget.

– Det är inte en dag för tidigt att folkhälsoministern tar tag i folkölsförsäljningen. I dag är det alldeles för lätt för ungdomar att få tag på folköl, säger Helena Leander, miljöpartistisk riksdagsledamot i en kommentar.

Hon hänvisar till att de ölköpskontroller som Ungdomens nykterhetsförbund och andra genomfört visar att butikerna inte alls klarar ålderskontrollen. Precis som UNF anser Helen Leander att utredaren borde pröva alternativet att folkölet flyttas till Systembolaget,

Miljöpartiet anser också att kommunernas möjligheter att föra en restriktiv alkoholpolitik bör stärkas och att frågan om krogdiskriminering bör ingå i översynen. Enligt miljöpartiet bör restauranger som fälls för diskriminering bör förlora serveringstillståndet.

Etiketter:

Annonser