Kriminellt tillhöra MC-ligor?

STOCKHOLM Medlemskap i kriminella gäng borde bli brottsligt. Det anser rikspolischef Stefan Strömberg som är bekymrad över att bl a MC-ligor växer i landet. Han föreslår också att ett slags svenskt FBI och möjlighet beslagta ligornas tillgångar. Han får dock klent gehör.

Polisen har hamnat på efterkälken i jakten på kriminella gäng som drar in pengar på narkotikahandel, utpressning och beskyddarverksamhet. Kriminella mc-gäng som Hells Angeles och Bandidos får allt fler anhängare i underklubbar runt hela landet, s.k. hangarounds och prospects. De har fått konkurrens från gruppen Outlaws och andra som lett till öppna våldsbråk med dödlig utgång.

I större städer är skottlossning på öppen gata i revirstriderna allt vanligare. De bränner ner varandras lokaler, nyligen avled en person i Åtvidaberg. Samtidigt agerar de helt öppet i skinnvästar där ryggmärkena anger tillhörighet.

Nu föreslår rikspolischefen Stefan Strömberg en samlade insatser från samhället mot den organiserade brottsligheten med effektivare polis och skärpta lagar. Han föreslår exempelvis att det ska bli brottsligt att vara medlem i kriminella gäng.

– Det kan vara en bra väg att gå. Det viktigaste är att man försvårar för de här organisationerna. I dag kan de ganska fritt driva verksamhet, vi har ganska få kontrollmöjligheter utöver att binda dem till brott, säger han till TV4 Nyheterna.

Han vill även bygga upp en rikstäckande polisorganisation som mer effektivt kan jaga gängen över länsgränser. Dessutom kunna beslagta kriminella gruppers ekonomiska tillgångar för att komma åt brottspengarna. Och att dessa omvänt måste bevisa att de kommit över pengarna lagligt. Sådana lagar används redan i exempelvis Irland och Storbritannien.

– Det behövs en samlad insats från hela samhället och ge polis och åklagare bra verktyg för att bekämpa denna brottslighet. För vi måste göra något – denna typ av kriminalitet syns inte, men den finns och den växer, säger han.

Att kriminalisera medlemskap i organiserade ligor stöter dock på rättssäkerhetsproblem.
– Man bör bestraffa folk för de brott de gör, inte för vilka grupper de är med i, säger kriminologen Jerzy Sarnecki på Stockholms universitet till TV4.

Frågan utreddes för några år sedan och avvisades då av socialdemokraterna, miljöpartiet, vänstern och moderaterna. De andra tre borgerliga partierna var öppna för möjligheten, men idag är det endast kristdemokraterna som stöder idén att kunna kriminalisera medlemskap vissa organisationer.

Regeringen har för närvarande inga planer på att väcka frågan igen, enligt pressekreteraren till justitieminister Beatrice Ask (m).

• Också i övriga Norden växer de kriminella mc-gängen. I Norge där gängen blivit ett allt större problem föreslår Fremskrittspartiet att det ska vara brottsligt att vara med i mc-gäng som har anknytning till organiserad kriminalitet. Förra veckan beslutade norska politiker efter ett möte om bikers-problem att ändra strategi och framöver med mer långsiktiga insatser bekämpa gängen. En arbetsgrupp ska koordinera insatserna över kommungränser.

• Fotnot: I nyutkomna boken “Svensk maffia“ (Nordstedts) har journalisterna Lasse Wierup och Matti Larsson kartlagt de kriminella gängen i landet. Boken ger en skrämmande inblick i en manlig värld där pengar, vapen, våld och droger dominerar. Alla har inte körkort för motorcykel, brottslig bakgrund och utanförskap är mer gemensamt.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser