Polisen rustar mot gängkrig i Göteborg

GÖTEBORG Skott mot polisstation, förstörda polishelikoptrar, beskjutning av bilist. Fler grova våldsbrott senaste dagarna i Göteborg gör nu att polisen förstärker insatser mot organiserade ligor. Uppblossat gängkrig om utpressning och narkotikamarknad kan ligga bakom.

Flera bråk i helgen, beskjutning av polisstationen i Partille och ett närliggande gym i måndags följdes av våldsdåd även under tisdagen. En anställd vid helikopterdivisionen upptäckte på morgonen att fyra helikoptrar i hangaren i Säve hade skadats efter skottlossning. En bil hade tidigare beskjutits i Backa och ett föremål hittats under en personbil i Västra Frölunda.

– Vi ser mycket allvarligt på händelserna, säger kommenderingschef Klas Friberg i ett pressmeddelande.

Våldsdåden senaste tiden gör nu att polisen i Västra Götaland har höjt beredskapen till “särskild händelse”. Det betyder även att polismyndigheten kan och kommer att begära polishjälp från övriga landet. Nationella insatsstyrkan har flyttats till Göteborg i förebyggande syfte om våldsdåden eskalerar.

– Det finns stridigheter mellan gäng i Göteborg. De är inte ute efter att skada tredje man, men vi är oroliga eftersom privatpersoner ändå riskerar att drabbas, säger Klas Friberg.

På eftermiddagen hölls en presskonferens i Göteborg där teorin om rivaliserande gäng som slåss om illegala marknader såsom narkotika och utpressning bekräftades, men utan att nämna vilka gäng som misstänks. Dock sade polisen att de inblandade är många, minst hundra personer, “det handlar om tresiffriga tal“.

Även om de kriminella ligorna främst konkurrerar inbördes ser man från polisen allvarligt på att även polisredskap attackerats. Men man tror idag att händelserna sannolikt inte hänger samman.

Kriminella sammanslutningar har senaste åren flera gånger hamnat i fejd i Göteborgsområdet. Men polisen vill tona ner diskussioner om att bråken skulle ha blivit värre i Göteborg än i andra storstadsområden.
Förutom förstärkning med nationella insatsstyrkan så höjde i tisdags även kriminalvårdens anstalter beredskapen utifall fritagningsförsök planeras.

Rikskriminalpolisen ska nu har under 1,5 års tid bedrivit en särskild insats, Alcatraz, riktad mot organiserad brottslighet. Man har haft en lista med namn som man spanat efter och där bl a medlemmar i kriminella mc-gäng ingått. Cirka 300 ingripanden har gjorts, ett 50-tal fängelseår har utdömts och flera vapen har beslagtagits.

• Rikspolis Stefan Strömberg har under hösten uppvaktat regeringen med förslag om att skärpa insatser mot organiserad brottslighet. Han anser att ett svenskt FBI behövs som kan arbeta över länspolisgränser. Men vill även att kunna frysa misstänkta brottslingars tillgångar och diskutera om medlemskap i kriminella gäng borde vara förbjudet.

Medan justitieministern hittills har varit avvaktande, så föreslår nu folkpartiet att en slags FBI-styrka ska bildas inom Rikskrim som kan ansvara för bekämpning av mc-gäng och nätverk på nationell nivå. Fp-rapporten pekar i elva punkter på hur kriminella ligor ska kunna bekämpas, bland annat jourdomstolar för ex snabbare beslut om telefonavlyssning, bättre samarbete mellan myndigheter, granska gängmedlemmars skatte- och bidragsfusk etc.

• Justitieminister Beatrice Ask vill starta bred nationell mobilisering mot organiserad brottslighet. Hon har tillkallat till ett möte på justitiedepartementet den 22 november med företrädare för polis och rättsväsende, samt generaldirektörerna för bl a skatteverket, försäkringskassan, Socialstyrelsen, tullen, kustbevakningen och migrationsverket.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser