Gängkrig befaras i Göteborg

GÖTEBORG Polisen i Göteborg fruktar att gängkrig ska bryta ut sedan ledaren för den s k Naserligan sköts i lördags kväll. En stund senare besköts en restaurang i samma stadsdel.

Tillståndet för ligaledaren Naser Dzeljilji betecknades på måndagsmorgonen som stabilt och ej livshotande. Han överfölls i lördags kväll intill ett garage i stadsdelen Majorna i Göteborg. Med skottskador ibland annat ryggen fördes han till Sahlgrenska universitetssjukhuset som gjorde flera operationer på honom.

46-årige Naser – född i Skopje, Makedonien, kom till Sverige tidigt 1980-tal – var ensam vid tidpunkten, men kändes genast igen av ditlarmad polis. Han är känd i kriminella kretsar i Västsverige och utpekad som ledare för den sk Naserligan. Nätverket har förknippats med bl a mord, misshandel, narkotikahandel, utpressning, spel och indrivning av skulder.

En kort stund senare i lördags sköts flera skott in i en pizzeria i samma del av Göteborg som p-huset. Ägaren av restaurangen uppges vara släkt med ledaren för ett konkurrerande gäng, Original Gangsters, OG.
Ingen hade vid lunchtid på måndagen ännu gripits för dåden.

Naserligan och OG har återkommande tidigare haft väpnade uppgörelser. Mest känd är kanske skottlossningen på en badplats i juli 2001 som resulterade i att fyra personer dömdes för vapenbrott. En månad senare sprängdes Nasers videobutik i Gamlestan. OG-medlemmar misstänktes, men bevisning ansågs dock inte hålla för åtal.

Polisen har inte ännu gripit någon efter skottlossningen i lördags. Men polisen är orolig för att en stegrande konflikt mellan gängen.
– Vi har en problembild här. Det skulle kunna bli stökigt igen, säger kommissarie Sven Alhbin till Göteborgs Posten.

Ledaren för Original Gangsters släpptes nyligen från Kumla där han suttit i nära sex år för grovt rån. Naser Dzeljilji dömdes tidigare i år till 1,5 års fängelse för utpressning och bedrägerier. Det var första gången på länge som rättvisan lyckats beslå honom, även om åklagarna hoppats på längre tid. Naser släpptes före hovrättsdomen och hade lovat att sitta av återstoden av tiden – efter häktningstiden dragit bort – senare i höst.

• Kriminella ligor med knarkanknytning och dess undergrupper drar till sig många unga killar på glid från socialt utsatta bostadsområden, visade en rapport förra året. Göteborg har initierat ett projekt för att stoppa nyrekryteringen från förorterna.

• Fotnot: Läs mer om Naserligan i Göteborgs Posten.

Etiketter:

Annonser