Medicinjätte köpte statlig expert

STOCKHOLM Amerikanska läkemedelsjätten Eli Lilly betalade Socialstyrelsens “oberoende“ expert Anders Forsman 50 000 kronor som smörjmedel när lyckopillret Prozac (fluoxetin) skulle lanseras i Sverige. Det avslöjas i en kommande bok av Lillys tidigare vd i Sverige, John Virapen.

Virapen anklagar sin förra arbetsgivare Lilly som avskedade honom 1988 för att använda oetiska metoder och att köp av statliga experter förekommit.

Han berättar i en intervju om försöket att komma in på svenska marknaden på 1980-talet med Prozac så betalade företaget 50 000 kronor i förskott till Socialstyrelsens konsult i psykiatri Anders Forsman för att “snabba på“ lanseringen. Sverige ansågs särskilt prestigemässigt viktigt för amerikanska företag och kunde öppna för övriga världen.

– Jag frågade honom efter några middagar vad som krävs för att han skulle få produkten godkänd snabbt. Han sa “pengar är ju alltid bra“, och då hade jag honom på kroken, berättar John Virapen för Dagens Nyheter.
Flera dokument och brev styrker hans uppgifter.

Första checken betalades via Lillys bank i Schweiz till Anders Forsman personligen i Köpenhamn. Forman tillstår att han tagit emot pengar av Lilly, men att det var avsett för ett forskningsprojekt som dock aldrig blev av.

Läkemedlet godkändes dock inte i Sverige bland annat för att dosen ansågs för hög och kunde ge biverkningar. Först 1995 tilläts istället fluoxetin här under namnet Fontex och med en extra lösning för att möjliggöra lägre dos.

Medicinjätten Lillys betalning till Anders Forsman granskades av svensk åklagare, men lades ner eftersom lagen inte omfattade konsulter på den tiden. Idag hade saken kunnat leda till mutåtal.
Från 1990 övergick godkännande av nya läkemedel från Socialstyrelsen till nybildade Läkemedelsverket.

Anders Forsman är idag adjungerad professor i rättspsykiatri vid Rättsmedicinalverket och Sahlgrenska universitetssjukhuset och sitter i Socialstyrelsens rättsliga råd. Han anses som en landets främsta rättpsykiatriska experter.

Etiketter:

Annonser