Stal lyckopiller för halv miljard

HARTFORD Vid en välplanerad stöld i helgen i USA mot läkemedelsföretaget Eli Lillys lager kom tjuvar över receptbelagda läkemedel för motsvarande en halv miljard kronor.

“Lyckopillren“ Prozac och Cymbalta, antipsykosmedicinen Zyprexa och andra receptbelagda läkemedel för omkring 70 miljoner dollar blev bytet vid en stöldkupp i söndags mot multinationella läkemedelsjätten Eli Lilly & Co.

Gärningsmännen tog sig upp på taket till den stora lagerbyggnaden i staden Enfield i Connecticut USA och genomförde en så kallad rififikupp. Efter att ha skurit ett hål i taket på byggnaden klättrade de med hjälp av rep ner i lagret. Väl inne kopplade de ur larmet och kunde därefter i lugn och ro lyfta ut flera dussin lastpallar med bland annat receptbelagda antidepressiva läkemedel.

– Det är inga vanliga dussinförbrytare som genomfört det här rånet. De stal så mycket läkemedel att det lätt fyllde åtminstone en långtradare, säger Enfields polischef Carl Sferrazza till nyhetsbyrån AP.

Förutom antidepressiva och antipsykosmediciner kom tjuvarna över andra farmaseptiska produkter, dock inga smärtstillande medel eller narkotika, enligt en talesman vid läkemedelsbolaget.

• Eli Lilly är världens största läkemedelsbolag efter Pfizer och har huvudkontoret i Indianapolis. Största succén för företaget är antidepressiva ämnet fluoxetin (salufördes som Prozac), men även diabetesmedlet Byetta (verksam substans exenatid), adhd-medicinen Strattera (atomoxetin) och neuroleptikumet Zyprexa (olanzapin).

Etiketter:

Annonser